Index Vakbarát Hírportál

Több város önkormányzati rendszere is zsarolóvírussal fertőzött Floridában

2019. július 1., hétfő 10:11

Leállt a floridai Key Biscaine önkormányzatának rendszere, miután egy munkatársuk meggondolatlanul rákattintott egy emailben küldött linkre, és ezzel zsarolóvírust telepített a gépekre. Nem ez az első eset, hogy Floridában zsarolóvírusok miatt állt le a munka kisebb városokban. 

Az összes eset nagyon hasonló forgatókönyv szerint zajlott, első lépésként egy óvatlan dolgozó rákattintott egy linkre, ezzel  a zsarolóvírus az egész rendszert megfertőzte, és megbénította. A zsarolók különböző összegeket kértek bitcoinban, hogy feloldják a gépek zárolását. 

Riviera Beach városának ez 170 millió forintnyi bitcoinba, Lake Citynek pedig közel 143 millió forintbak megfelelő dollárba került, hogy újra hozzáférjenek az adatokhoz. 

Úgy tudni, hogy a közel fél millió dolláros váltságdíjat kénytelen kifizetni a város, bár a szakértők szerint minimális esély van rá, hogy vissza tudják fejteni a zsarolóvírus kódját. Mindenesetre az egyre gyakrabban előforduló esetek jól megmutatják, hogy milyen egyszerűen sebezhető akár egy egész város a kibertámadások ellen, és felveti azt a kérdést, hogy miért nem védik hatékonyabban egy város rendszerét az ilyen támadásokkal szemben. 

Rovatok