Index Vakbarát Hírportál

VR-szemüveggel szoktatják le a drogfüggőket Kínában

2019. július 1., hétfő 14:44

Új technológiával próbálják csökkenteni a drog iránti vágyat egy kínai kutatásban. A virtuális valóságot hívták segítségül, és a résztvevők több mint 70 százalékánál sikerült csökkenteni a drogok utáni sóvárgást. 

A kezelés 8 hónapig tart, és a résztvevőknek egy VR-szemüvegen keresztül különböző, a droghasználattal kapcsolatos jeleneteket mutattak, miközben a szemmozgásukat infravörös mérővel rögzítették. Arra voltak kíváncsiak, hogy a páciens milyen hosszan néz egy-egy elemet, mert ebből tudtak következtetni arra, hogy mennyire érdekli. Közben figyelték a pulzusszámát és a bőrellenállását is, hogy elemezhessék a pszichológiai reakciókat. 

A sóvárgás előidézése után a VR-szemüvegen keresztül a drogfogyasztás negatív következményeit - a betegséget, tönkretett családot, az öngyilkosságot - mutatja be a kezelés alatt álló betegeknek, hogy 

a kellemetlen érzések társításán keresztül keltsenek viszolygást bennük.

Hszü Ting, a sanghaji rehabilitációs hivatal vezető kutatója elmondta: a hagyományos módszerek során kábítószernek látszó tárgyakat vagy azt ábrázoló fényképeket mutatnak a függőségben szenvedőknek a drogok utáni vágyakozás előidézésére, de ez egyrészt azért nem ideális megoldás, mert az inger nem elég valósághű, másrészt mivel ebben a helyzetben nem lehet pontosan rögzíteni a szemmozgást, így pedig nehéz következtetéseket levonni. Ezzel szemben a VR-szemüvegen keresztül valósághű, interaktív környezetet biztosítanak, például egy bulit vagy kocsmát vetítenek a résztvevő elé.

A módszer sikeréről Csang Csao-csing, a sanghaji Qingdong rehabilitációs központ munkatársa úgy fogalmazott:

ha almaevés közben mindig kukacra találunk, egy idő után elmegy a kedvünk az almától.

A VR-technológiával ezek mellett megnyugtató jeleneteket, természetes környezetet is vetítenek a kezelteknek, hogy segítsék őket a bennük lévő feszültségek csökkentésében.

(MTI)

Rovatok