Index Vakbarát Hírportál

Elkészült Peking futurisztikus óriásreptere

2019. július 2., kedd 11:18

Június végére befejeződtek az építési munkák a világ egyik legnagyobb nemzetközi repülőterén, a pekingi Dahszing a tervek szerint szeptember 30-án nyílik meg hivatalosan is az utazóközönség előtt – jelentette a CGTN kínai hírügynökség. (Fenti képeink az átadás előtti állapotokat, valamint az év eleji munkákat mutatják be.)

Az építkezés három évig tartott, az új repülőtérre a kínai főváros egyre növekvő légi utazási igényének kielégítése miatt volt szükség. A Dahszing Nemzetközi Repülőtér a becslések szerint 2021-ben 45 millió, 2025-re évi 72 millió, később akár 100 millió utast is ki fog szolgálni, ezzel nagyban tehermentesíti a főváros másik nagy repülőterét, a túlzsúfolt Capitalt.

A hatágú tengeri csillagra hasonlító terminálépület a híres építésznő, a néhai Zaha Hadid és irodája alkotása, a futurisztikus dizájnnak köszönhetően az egyes ágak közt beltéri gyorsvasúton juthatnak el az átszálló utasok a megfelelő terminálra.

Az öt légi oldali és egy földi oldali épületkarok egy hatalmas, üvegtetejű központi csarnokban találkoznak, a látványnak sem utolsó épület az építészek szerint kellemes utazási élményt nyújt majd (a legtávolabbi beszállókaputól is csak 600 méterre van a központi lounge), üzemeltetése pedig hatékonyabb és gazdaságosabb a hasonló kapacitású reptereknél.

A Tiananmen tértől 46 kilométerre elterülő Dahszing a legnagyobb repülőtér Kínában, és az építtetők szerint a jelenleg négy, a jövőben hétre bővülő futópályájával a világ legnagyobb területű repülőtere is lesz egyben. A repteret gyorsvasút köti majd össze Peking központjával, az utasok így fél óra alatt bejutnak a városba.

Rovatok