Index Vakbarát Hírportál

Vizi E. Szilveszter lehet az Akadémiától elvett kutatóhálózat vezetője

2019. július 5., péntek 08:41

A Magyar Hírlap értesülései szerint Vizi E. Szilveszter kerülhet az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot (ELKH) irányító testület élére. A lap úgy tudja, hogy több név is szóba jött, de a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke lehet a befutó. 

A héten megszavazta a kormány az MTA megcsonkításáról szóló törvényt, amely szerint a kutatóintézetek a jövőben egy olyan szervezet alá fognak tartozni, melyben a kormánynak meghatározó befolyása van. A törvény központi eleme az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) nevű új képződmény. Ez alá tartozik mostantól az idáig az MTA irányítása alá tartozó 15 kutatóintézet és kutatóközpont, a törvény lehetővé teszi azonban ezek átszervezését, megszüntetését és új intézetek csatlakozását is. Az ELKH tizenhárom fős irányító testületébe hat főt a Magyar Tudományos Akadémia, hat főt pedig a kormány delegál. Az elnököt a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és a miniszter közös javaslatára a miniszterelnök nevezi ki, ez a poszt lehet Vizi E. Szilveszteré. 

Vizi korábban is megszólalt már az MTA és a kormány vitájában, akkor Freund Tamás világhírű agykutató 2006-os Magyar Nemzetben megjelent cikkéből idézett a miniszternek, mely szerint:

A kreatív tevékenység, a valódi, eredeti alkotás azonban sem a művészetben, sem a tudományban nem megrendelhető és kilóra nem mérhető. Egyet lehet csak tenni érdekében: optimális körülményeket biztosítani számára, és akkor már a puszta létével megszolgálta a befektetést. Ugyanakkor joggal reménykedhetünk abban, hogy ezekből az agyakból előbb-utóbb valami kipattan, amire világszerte büszkék lehetünk, és ami a kulturális-gazdasági felemelkedésünkhöz is hozzájárul. Ez nem luxus vagy arisztokrata hobbi, hanem egyetlen módja, hogy rajta tartsuk Magyarországot a világ tudományos, kulturális térképén.

Frissítés: A hírre reagált az Akadémiai Dolgozók Fóruma is, akik bejegyzésükben azt írták, hogy elismert tudós nem vállalná ezt a pozíciót. 

az Akadémiai Dolgozók Fóruma biztos abban, hogy sem Vizi E. Szilveszter, sem más, nemzetközi reputációval és jelentős szakmai életúttal rendelkező tudós nem fogja elvállalni az MTA-ra kényszerített szervezet vezetését.

Az ELKH felállítása a tudóstársadalom egyöntetű tiltakozását váltotta ki mind idehaza, mind a nemzetközi színtéren, legutóbb az összes jelentős német kutatóintézeti hálózat tiltakozott ellene.Így bárki is vállalja a szervezet vezetését, az szakmai karrierjének végét jelentené.

- írják közleményükben.

Rovatok