Index Vakbarát Hírportál

219 év börtönt is kaphat a Kínába adatokat csempésző adjunktus

2019. július 6., szombat 18:52

Akár 219 év börtönt is kaphat az az egyetemi adjunktus, aki a vádak szerint titkos katonai programokat csempészet Kínába- írja a Verge

Ji-Csi Shih elektromérnököt,  a Kalifornia Egyetem adjunktusát bűnösnek találta a bíróság 18 vádpontban, amelyek között illegális export és csalás is szerepel. 

Shih és a másik vádlott, Kiet Ahn Mai csalással játszották ki a rendszert. Mai egy nem létező, félvezető chipeket gyártó cég nevében szerzett meg adatokkal teli chipeket, majd küldte el Kínába egy olyan cégnek, aminek Shih volt az elnöke. A rendszerért egy olyan bankszámlán amerikai bankszámlán keresztül fizetett, ami egy másik, szintén Kínában bejegyzett cég tulajdonában állt. A csalással megszerzett chipen olyan rendszereket csempészett ki az országból, amit rakétákban, rakétairányító rendszerekben, vadászgépekben, elektronikus hadviselésben, elektronikus harci válaszintézkedéseknél és radaralkalmazásokban használnak. 

Az ipari kémkedés az egyik oka az Amerikai Egyesült Államok és a Kína közti vitáknak, amely során az USA többek között a Huaweit is azzal vádolta, hogy amerikai cégektől lop technológiát. Hogy pontosan hány évet kap az egyetemi adjunktus, az majd csak később derül ki. 

Rovatok