Index Vakbarát Hírportál

Akár ezerszer gyorsabb is lehet az adatfeldolgozás egy új chipnek köszönhetően

2019. július 6., szombat 11:55

Egy brit startup cég, a Blueshift Memory azt állítja, képesek lesznek előállítani egy olyan chipet, aminek segítségével át lehet hidalni azt a szakadékot, ami a CPU-k és a memóriachipek között tátong. Utóbbiak ugyanis nem fejlődnek olyan mértékben, mint a mikroprocesszorok, ez pedig nagyban befolyásolja azt, hogy a számítógépek milyen gyorsan tudják feldolgozni az adatokat.

Blueshift Memory azt állítja, a találmányuk segítségével azok a műveletek, amik most több órát vesznek igénybe, pár perc alatt elvégezhetőek lesznek - írja az Independent

Képzeljük magunkat egy taxisofőr helyébe, aki egy olyan városban dolgozik, ami folyamatosan változik, átalakul, az emberek sűrűn váltanak lakóhelyet, a különböző üzletek bezárnak, hogy aztán egy másik helyen nyissanak ki újra. Valahogy így kell elképzelni azt is, ahogyan jelenleg a chipek kezelik az adatokat. A mi találmányunk segít rendet tenni a városban, hogy könnyebben, gyorsabban és hatékonyabban meg lehessen találni azt, amit keresünk

- nyilatkozta a cég egyik munkatársa, Marosán Péter.

Egy ilyen chip legyártása elég pénzigényes, ezért először lemodellezték, hogy működik-e az elképzelésük. A tesztek során kiderült, hogy egy olyan algoritmus, ami a meteorológia előrejelzésekhez és klímaváltozás lemodellezéséhez használnak, százszor gyorsabban végzi el a műveleteket, a keresőmotorok és a VR-szemüvegek számítási sebességét pedig akár ezerszeresére is növelheti. Most már csak egy kis pénzre van szükségük ahhoz, hogy el tudják készíteni a chip első változatát. 

Állításuk szerint az új chip  az olyan számításigényes területeken  jelenthet  óriási előrelépést mint a DNS-sel vagy a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatások, és megkönnyítené azok munkáját is, akik mondjuk várostervezéssel foglalkoznak.  Hozzátették, az ő chipjük csak része a megoldásnak, a komolyabb eredményekhez szükség lesz arra, hogy a velük hasonló területtel foglalkozó cégek együttműködjenek. 

Rovatok