Index Vakbarát Hírportál

Nehéz kenyér a mesterséges intelligencia, rengeteg projekt dől be

2019. július 9., kedd 14:48

Hiába erőlködik sok cég, a mesterséges intelligencia fejlesztés nem való mindenkinek – ez derül ki az International Data Corporation (IDC) májusi felméréséből, aminek során megnézték, hogy az AI-projektekbe belevágó cégek közül hánynak sikerült eddig használható eredményt összehoznia. A számok nem tragikusak, de nem is jók: csupán a cégek negyedének sikerült átfogó AI-stratégiát alkotni és sok AI-projekt vall kudarcot.

Az Artificial Intelligence Global Adoption Trends & Strategies című jelentés májusban készült és 2473 AI-fejlesztésbe fogó, AI-t használó piaci szereplőt vizsgáltak. Az elemzés során az IDC kutatói a cégek mesterséges intelligenciával kapcsolatos stratégiájára, kultúrájára és alkalmazási nehézségeire fókuszáltak, valamint azt nézték, hogy mennyire naprakészek az adatbázisaik amikből dolgoznak és hogy a következő két évre vonatkozó növekedési terveikben mekkora szerepet kapnak az elkészülő AI-projektek.

Az IDC felmérése szerint a cégek negyede közölte azt, hogy szignifikáns szinten – akár 50 százalékot megütő mértékben – kudarcot vallott a mesterséges intelligencia fejlesztése és alkalmazása terén. A válaszoló cégek a pénzhiányt, a torz adatokat, de leginkább a hozzáértés hiányát és az irreális elvárásokat nevezték meg legjellemzőbb okokként.

Vannak azért sikerek is: a cégek 60 százaléka közölte azt, hogy az AI-nak köszönhetően változott az üzleti modelljük, és közel felüknek sikerült olyan céges struktúrát kialakítani, amiben etikusan tudják használni a mesterséges intelligenciát, ügyelve a torz adatok kockázatára, növelve a bizalmat az AI alkalmazása iránt. hovatovább a cégek 25 százalékában kifejezetten ezt a területet irányító szenior menedzser állást is létre tudtak hozni.

Az IDC szerint az AI azért fontos eleme a céges stratégiának, mert segítségével növelhető a cég iránt elkötelezett ügyfelek száma, gyorsabb lehet az innováció, javulhat a versenyképesség és hatékonyabbak lehetnek a dolgozók. (Venture Beat)

Rovatok