Index Vakbarát Hírportál

Tűz ütött ki a SpaceX telepén, ahol a Mars-utazó csillaghajót építik

2019. július 9., kedd 10:25

Riasztani kellett hétfőn a tűzoltókat a SpaceX floridai telepéhez, ahol idáig ismeretlen okból tűz ütött ki egy konténerben. A Cocoa közelében lévő létesítményben épül Elon Musk Mars-kolonizáló víziójának űrhajója, a Starship, illetve annak egyik hajtóműteszteket szolgáló prototípusa. (Mindeközben egy másikon is dolgoznak a texasi Boca Chicá-ban, ahol január végén a viharos idő miatt akadtak meg a munkák: a tesztpéldányt ugyanis derékba törte a nagy szél.)

Floridai lapértesülések szerint a lángok dél körül csaptak fel, és a létesítmény dolgozói nem tudták maguk megfékezni azokat, hívni kellett a tűzoltókat. Yvonne Martinez, Cocoa város szóvivője megerősítette a hírt, hozzátéve, hogy a városi tűzoltóknak sikerült gyorsan, tíz perc alatt lokalizálni a tüzet, majd eloltani azt.

James Gleeson, a SpaceX szóvivője azt közölte, hogy egy konténerben keletkezett a tűz. "Senki sem sérült meg, az okokat vizsgáljuk" – tette hozzá. A tűzoltók azt gyanítják, hogy elektromos hiba okozhatta a tüzet, becsléseik szerint nagyjából 50-100 ezer dolláros (15-30 millió forintnyi) kár keletkezett a közvetlenül az egyik épület mellett lévő konténerben, az abban tárolt felszerelésekben és az épületben. A tűz pontos okát hivatalosan a helyi tűzoltóparancsnok határozza majd meg.

A városi épületstatikus utasítására a telepen felfüggesztették a munkát, ami a károk elhárítása, az épületen szükséges javítások elvégzése után folytatódhat csak.

A cocoa-i telepen épülő tesztűrhajóval (ami igazából nem éri el az űrt) rövid repüléseket hajtanak majd végre, hogy a Spacex új hajtóműveit kipróbálják, elemezzék teljesítményüket, a hozzájuk kapcsolódó rendszerek működését. A leendő Starship (avagy Csillaghajó) nagyjából 55 méter magas, lesz és a tervek szerint a Kennedy Űrközpontból indul majd első útjára valamikor évek múlva. (Florida Today/Click Orlando)

(Borítókép: a Starship látványterve. Kép: SpaceX)

Rovatok