Index Vakbarát Hírportál

Tabletté szétnyíló okosórát szabadalmaztatott az IBM

2019. július 10., szerda 11:07

Meglepőt húzott az IBM. Annak ellenére, hogy még mindig a világ tíz legnagyobb tech-vállalatainak egyike, az utóbbi időben keveset hallani az amerikai multiról, nem igazán érzékelhető a jelenléte a divatos IT-fejlesztések terén. Főképp nem a mindennapi kütyüipar, nem vesz részt a mobil és hordható technológiák piaci versenyében. A meglepetés most az, hogy a cég levédetett egy különleges szabadalmat.

Mint azt a holland Let's Go Digital észrevette, az IBM egy olyan okosóra fejlesztésén dolgozik (legalábbis ötlet szinten foglalkozik vele), ami tabletté hajtogatható szét. A 2019. június 11-i keltezésű szabadalmi dokumentációból (.pdf) kiderül, hogy a csuklón hordható tablet alapállapotban egy álló téglalap formájú kijelzőjű óra, ami két lépésben nyolcszoros területű tabletté nyitható szét.

A tablet kijelzőjét alkotó lapok alapállapotban az óra testében nyugszanak, majd nyitáskor előcsusszannak onnan, magyarázza az IBM. Az, hogy hány panel csatlakozik az óra fő kijelzőjéhez, a felhasználási módtól függ.

Az, hogy megvalósul-e valaha az IBM koncepciója, erősen kérdéses. Az biztos, hogy valamiféle igény létezik – vagy legalábbis egyes gyártók generálják azt – a kinyitható, kihajtogatható technológia iránt, de még nagyon az elején tartanak a fejlesztések, kevés a hibátlanul működő kézzelfogható termék (mint pl a Samsung elsőre sikerületlen kihajtható okostelefonja).

Az IBM-nél mindenesetre bevett gyakorlat, hogy a vezetők biztatják a dolgozókat, álljanak elő minél több, akár őrültségnek tűnő ötlettel – ezeket jutalmazzák is, és a legjobbakat szabadalmaztatják is. Ezek a szabadalmak aztán az IBM szellemi tőkéjét képezik, amit nem feltétlenül váltanak készpénzre, de szabadalmi perekben jól ellőhető muníciót jelentenek.

(Venture Beat)

Rovatok