Index Vakbarát Hírportál

Kudarcot vallott egy európai űrrakéta

2019. július 11., csütörtök 08:36

Sikeresnek tűnő start után kudarccal végződött egy Vega típusú hordozórakéta indítása, írja az MTI. A kis méretű rakéta helyi idő szerint szerda este 22:53-kor (magyar idő szerint csütörtök 3:53-kor), a Francia Guyanában levő kourou-i űrközpontból indult volna az űrbe, az Egyesült Arab Emírségek Falcon Eye 1 nevű katonai műholdjával. Ez lett volna a Vega rakéták tizenötödik küldetése.

Az Arianespace európai űrkutatási vállalat szóvivője szerint két perccel az indítás után komoly hiba lépett fel, ami a küldetés kudarcához vezetett. "Az Arianespace nevében bocsánatot kérek ügyfeleinktől, amiért elvesztettük a rakományt" – mondta Luce Fabreguettes, majd hozzátette, hogy a történtekkel kapcsolatban pontosabb információkat a repülési adatok előzetes kiértékelését után tudnak közölni.

Értesülések szerint a hordozórakéta röviddel a startot követően a tengerbe zuhant. A start élő közvetítéséből származó adatok azt mutatják, hogy az indítás után valamikor 120-150 másodperccel, nagyjából hetven-nyolcvan kilométeres magasságban következett be a végzetes üzemzavar, aminek következtében a rakéta eltért a tervezett pályájától:

A rakéta a második fokozat hajtóművének (Zefiro-23) beindítása közben kezdett eltérni pályájától, amiből arra lehet óvatosan következtetni, hogy a szilárd hajtóanyagú fokozat működésében támadhatott valami zavar.

Az indítást egyébként korábban a rossz időjárási körülményekre tekintettel kétszer is el kellett halasztani.

Az olasz Avio által épített, szilárd hajtóanyagú Vega hordozórakéta a legkisebb teherszállító rakéta az Arianespace eszköztárában. A Vega első, 2012. február 13-i útján többek között az első magyar műholdat, a Masat-1-et vitte sikeresen az űrbe. A mostani az első eset, hogy sikertelen volt az adott típus indítása. A vállalat emellett európai Ariane 5 és orosz Szojuz rakétákat is használ, és gőzerővel dolgozik az új, Ariane 6-os és Vega-C rakéták fejlesztésén.

Az Arianespace által kiadott elő közlemény:

Az elvesztett Falcon Eye 1 egy 1,2 tonnás, kettős célú, nagy felbontású képalkotó műhold lett volna. Az Airbus Defence and Space és a Thales Alenia Space által épített szerkezet 611 kilométer magas pályán keringve naponta 15-ször kerülte volna meg a Földet, egyszerre szolgálva civil és katonai célokat. Az Arianespace-nek szerződése van egy második ugyanilyen műholdra, a Falcon Eye 2 valamikor még idén ment volna az űrbe, de a testvérműhold elvesztése után valószínűleg csúszni fog a startja, írja a Space News.

A Vega rakétáknak négy startja lett volna idén, az első március 21-én sikerrel járt, a szerda esti lett volna a második a sorban, harmadikként, a Falcon Eye 1 és 2 között egy 45 műholdat pályára állító küldetés következett volna, ami szintén halasztás szenved várhatóan.

Rovatok