Index Vakbarát Hírportál

Kevesebbet füveznek a fiatalok az olyan államokban, ahol legalizálták a kannabiszszármazékokat

2019. július 11., csütörtök 19:12 | aznap frissítve

Az Amerikai Orvosi Szövetség nemrég publikált tanulmánya szerint a kannabisz-fogyasztás gyakorisága csökkent a fiatalkorúak körében az Egyesület Államok azon területein, ahol legalizálták azt. 

A kutatók számos feltételezéssel szemben nem találtak bizonyítékot arra, hogy az orvosi marihuána legalizálása ösztönzőleg hatott volna a fiatalok droghasználatára. Épp ellenkezőleg:

a fiatalok körében számottevően csökkenhet a marihuána-használat a rekreációs célú legalizálás után.

A tanulmány szerzői szerint az eredmények alátámasztják azt az érvelést, hogy a fiatalkorúak számára a legalizáció megnehezíti a droghoz való hozzáférést, hiszen a dílerekkel szemben az engedéllyel rendelkező terjesztőknél csak szigorú feltételekkel, a személyazonosságuk és életkoruk igazolásával juthatnak hozzá a kannabiszszármazékokhoz. 

A kutatás során 1,4 millió középiskolás fogyasztási szokásait vizsgálták 1993 és 2017 között szövetségi adatok alapján. A diákok bevallása szerint az elmúlt hónapokban 8 százalékkal csökkent a marihuána-használatuk azokban az államokban, ahol legalizálták a rekreációs célú használatot. Ha csak az elmúlt harminc napot nézzük, úgy 9 százalékos csökkenés mutatható ki ezekben az államokban. Ugyancsak fontos megállapítása a tanulmánynak, hogy

azokon a területeken, ahol csak az orvosi felhasználást engedélyezték, nem történt szignifikáns változás a fogyasztásban. 

Bár a korábbi ez irányú kutatások vegyes eredményeket hoztak, a jelenlegi fejlemények ellentétesek a legalizálás ellenfelei által kifejtett, régóta fennálló félelmekkel, akik következetesen azzal érveltek, hogy a kannabisz értékesítésének legalizálása több fiatalt vonz be a fogyasztók közé.

(Boing Boing, Marijuana Moment)

Rovatok