Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő meteorzáport videóztak le Brazília fölött

2019. július 12., péntek 13:17

Igazán kivételes meteorhullást rögzített egy brazíliai meteorfigyelő állomás, São José do Ribamarban, Maranhão államban: az Edgar Merizio által üzemeltetett BRAMON EMM2/MA állomás egyik égboltfigyelő kamerája 2019. június 26-án hajnalban egy másodpercen belül 9-10 egymáshoz közel, párhuzamosan haladó meteor felvillanását rögzítette.

A látvány egészen fantasztikus:

A meteorvadászok szerint igazán ritka az ilyesmi, mert nagy ritkán előfordul, hogy egyszerre két meteor hasít át párban az égen, de arra hogy párhuzamosan egyszerre ilyen sokat lásson földi halandó, szinte nulla az esély. (Nem is látta valószínűleg senki, a kamerának köszönhető, hogy tudunk az eseményről.)

Csoportosan hulló meteorokat jellemzően az évente ismétlődő, legsűrűbb meteorzáporok idején figyeltek meg eddig (például a Leonidák vagy a Perseidák idején), de a június végén rögzített csapatos hullás becsült radiánsa egyik ismert rajhoz sem köthető.

Az efféle jelenség hátterében az áll, hogy egy Föld felé tartó meteoroid útjának vége felé (órákkal, esetleg pár nappal korábban) széttöredezik és a légkörbe már így, egy bolyban haladó törmelékként lép be és ég el.

Az efféle meteorok alapvetően három forrásból származhatnak:

Rovatok