Index Vakbarát Hírportál

Kihalhatnak a pingvinek egy ausztráliai szigeten, mert a turisták összetapossák a fészkeiket

2019. július 15., hétfő 16:33 | aznap frissítve

Kihalás fenyegeti egy apró ausztráliai sziget pingvinpopulációját, mert  a természetvédelmi övezetként működő és népszerű turistacélpontnak számító Granite Islanden a hét minden napján nagyon sok turista fordul meg. Szakértők azt követelik, hogy a helyi illetékesek legalább éjszakára  zárják le a szigetet a látogatók előtt, írja az MTI.

A Dél-Ausztrália állambeli Adelaide-től 80 kilométerre délre fekvő Granite Island pingvinpopulációja 2000-ben kezdett csökkenni, majd a kihalás szélére sodródott. A madarak száma ezután 2012 és 2018 között megduplázódott, és elérte a 44 példányt. Az adelaide-i Flinders Egyetem ökológusa, Diane Colombelli-Negrel szerint azonban hiába emelkedett a pingvinek száma, az emberek miatt továbbra is kihalás fenyegeti az állatokat.

A népszerű turistacélpontnak számító Granite Islandet a látogatók egy 600 méter hosszú töltésúton tudják megközelíteni a nap 24 órájában.

Az emberek eltapossák a madarak fészkelőhelyeit és bevilágítanak az állatok által használt odúkba. 

Diane Colombelli-Negrel azt mondta:

Emiatt a madarak elhagyják a fészkeiket, hátra hagyva a fiókáikat is. (...) Sok ember azt hiszi, hogy a pingvinek teljesen eltűntek a szigetről, mások pedig talán nincsenek tisztában azzal, hogy nem szabadna megzavarniuk a madarakat.

Colombelli-Negrel felszólította a dél-ausztráliai kormányt és Victor Harbor városi tanácsát, hogy éjszakára ne engedélyezze a belépést a szigetre a pingvinek tél végétől kora nyárig tartó fészkelő időszakában. 

Rovatok