Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, miért robbant fel áprilisban a SpaceX űrhajója

2019. július 16., kedd 11:01

Áprilisban egy földi tesztsorozat végén felrobbant a SpaceX emberek szállítására tervezett űrhajója, a Crew Dragon, amely egy kifejezetten reményt keltő, sikeresen próbaküldetés végén, március 8-án tért vissza a Nemzetközi Űrállomásról. A cég rögtön vizsgálatot indított a baleset okának feltárására, de ennek csak most lett meg az eredménye:

a mentőrakéták egyik szelepének szivárgása okozta a robbanást.

Az űrhajó oldalába nyolc Super Draco rakétamotor van beépítve, amelyek vészhelyzeti szituációban a másodperc töredéke alatt akkora tolóerőt fejtenek ki, hogy a felrobbanó rakétatesttől képesek a leváló űrkapszulát biztonságos távolságba menekíteni. Az áprilisi tesztek során a Super Draco hajtóműveket tesztelték, úgynevezett statikus hajtóműpróbák sorozatával.

A mentőrakéták alkalmazása régóta bevett módszer, a SpaceX megoldása viszony annyiban újdonság, hogy a Super Draco hajtóművek nem szilárd, hanem folyékony üzemanyagúak, így bonyolultabb rendszert alkotnak, ebből adódóan pedig több a velük kapcsolatos hibalehetőség.

A hibás szelep szivárgása miatt a folyékony üzemanyag kijutott a mentőrakétákból és bejutott az űrhajó egy másik rendszerébe, ahol a nagy nyomás a mozgó folyadékot több alkatrészhez is hozzácsapta, és ezek meghibásodása vezetett végül a robbanáshoz – írja a Verge.

Hans Koenigsman, a SpaceX alelnöke szerint a meghibásodott szeleptípust egy másfajta alkatrészre cserélik, amellyel biztonságosabb lesz az űrhajók működése. Az eredeti terv szerint a Crew Dragonra már idén nyár végén emberes tesztek vártak volna, ez a baleset miatt jelen állás szerint akár jövő év elejére is tolódhat, bár Koenigsman nem zárja ki, hogy még idén megvalósulhat.

Rovatok