Index Vakbarát Hírportál

Ókori hajóroncsot találtak egy mallorcai strandon

2019. július 19., péntek 15:52

Római kori hajó roncsára bukkant egy környékbeli lakos Palma de Mallorca strandján a nyaralási szezon kellős közepén – írja az MTI.

A 3. vagy 4. századból származó, 10 méter hosszú és 5 méter széles hajót a híres Playa de Palma fürdőhely partjától 50 méterre fedezte fel a helyi lakos, aki azonnal értesítette a hatóságokat.

Valószínűleg egy amforákat és más árut szállító teherhajóról van szó, amely az Ibériai-félsziget délnyugati részéről indulhatott és a mallorcai partoktól néhány tíz méterre süllyedt el.

A hatóságok szerint jelentős régészeti felfedezésről van szó, ezért a Cap Pastilla magasságában fekvő lelőhelyet egyelőre lezárták és éjjel-nappal őrzik.

Bár az ókori hajó nem süllyedt mélyre, csak most találtak rá, mert eddig homok borította a tengerfenéken. A víz hullámzása hordhatta el a homokot, amelynek eredményeként láthatóvá váltak a maradványok.

A becsületes megtaláló azt mondta, hogy amikor először meglátta az amforafogantyúkat és -nyakakat, azt hitte, hogy már ismert és lajstromba vett leletekről van szó.

Rovatok