Index Vakbarát Hírportál

Bolsonaro hazugnak tartja az állami kutatókat, amióta bebizonyították, hogy felgyorsult az esőerdők pusztulása

2019. július 20., szombat 12:26

Hazugsággal vádolja Jair Bolsonaro brazil elnök a saját országának űrkutatási intézetét, mióta a kutatók kiszámolták, hogy sokkal gyorsabb ütemben pusztulnak az Amazonas-medencében az erdők azóta, hogy Bolsonaro jutott hatalomra, írja a BBC. Az elnök személyes találkozón szeretné átbeszélni a véleménykülönbséget az állami intézet igazgatójával.

Az Inpe űrkutatási intézet korábbi adatairól az Index is beszámolt. Akkor műholdfelvételek alapján arra jutottak a kutatók, hogy júniusban 60 százalékkal több fát vágtak ki amazonasi esőerdőben az egy évvel korábbiakhoz képest, de akkor még hozzátették, hogy ennyivől nem lehet növekvő tendenciákról beszélni. Csütörtökön viszont új eredményeket publikált az Inpe, ezek azt mutatják, hogy nem egyszeri kiugrásról volt szó, júliusban még jobban, 68 százalékkal emelkedett a kivágott fák száma.

A szélsőjobboldali politikus még a kampányában ígérte meg, hogy megkönnyítő az esőerdők irtását, majd  elnökként az volt az egyik első intézkedése, hogy lehetőséget adott a mezőgazdasági minisztériumnak, hogy ha úgy akarja, akkor megszüntesse a Föld tüdejének is hívott Amazonas-medence esőerdejeinek a védettségét. Mivel az agrárminisztérium hagyományosan jó kapcsolatot ápol a befolyásos brazil mezőgazdasági iparosokkal, így megnyílt a lehetőség, hogy az erdők helyén az agrárcégek különböző beruházásokat, monokultúrás növénytermesztési rendszereket alakítsanak ki.

Bolsonaro azzal számol, hogy az erdőterületek privatizálása utáni iparosításból befolyó összegek jócskán megemelik majd a brazil életszínvonalat. Egészen addig, amíg a következményekbe mind bele nem halunk. Az esőerdők kiirtásának következményeiről szóló beszámolók valóságtartalmát az elnök korábban is vitatta, a kormányában a környezetvédelmi tárcát egy olyan embernek adta, aki kijelentette, hogy nem hisz a klímaváltozásban.

Rovatok