Index Vakbarát Hírportál

Át akarja repülni a La Manche-t a francia légdeszkás katona

2019. július 21., vasárnap 18:02 | aznap frissítve

Hamar sztár lett az a francia feltaláló, aki légdeszkával röpködött a párizsi Bastille napi ünnepségen tartott katonai bemutatón. Franky Zapata a Champs-Elysees meghódítása után most következő fokozatba kapcsol, és tervei szerint a jövő héten átrepül a La Manche-on át a brit szigetekre, írja a Guardian.

Zapata Calais környékéről, Sangatteból indul útra és a Dover környéki St. Margaret's Baybe fog megérkezni a tervek szerint. 

A negyvenéves repülő francia az út felénél tervez megtankolni, és reményei szerint elérheti akár a 160 kilométeres óránkénti sebességet is. Azonban az út nem lesz sétarepülés, Zapata 30 százalékot jósol a sikerre. 

A felvonuláson nagyjából a gép képességeinek 3 százalékát használtam ki, a csatorna átrepüléséhez 99 százalékot kell majd kihoznom belőle

– mondja a feltaláló. 

Többen megpróbálták lebeszélni az akcióról, ugyanis a terület rendkívül forgalmas, ami igen veszélyessé teszi a vállalkozást. Bár a hatóságok nem tiltották meg a kísérletet, megkérték a feltalálót, hogy előre tájékoztassa a partiőrséget és a vízimentőket az akció tervezett idejéről és útvonaláról, hogy készen álljanak a mentésre. 

Az is problémát jelent, hogy csak francia vizeken van lehetősége az utántöltésre, ugyanis a hatóságok szerint túl nagy veszélyt jelentene két álló hajó a forgalmas szorosban, így egy tankolással kell megoldania az utat. 

Rovatok