Index Vakbarát Hírportál

7,3 milliárd forint a Microsoft Magyarország korrupciós büntetése

2019. július 22., hétfő 17:57

A Microsoft elfogadta a rá kiszabott 25,3 millió dolláros büntetést az Egyesült Államokban ellene indított ügyben, amelyben a szoftvercéget az amerikai szövetségi antikorrupciós törvények megszegésével vádolták. Ez körülbelül 7,3 milliárd forintnak felel meg.

A vád szerint a Microsoft hazánkban és más országokban fizetett illegális módon kormányzati dolgozóknak.

A bírságot a Microsoft Magyarország fizeti meg

Ebből az összegből 8,75 millió dollár büntetőjogi bírság, 16,56 millió dollár pedig az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) által felhozott polgárjogi vádak rendezését szolgálja.

A vád szerint a Microsoft Magyarország 2013 és 2015 között legalább 14,6 millió dollár illetéktelen nyereséghez jutott azáltal, hogy trükközve adtak el szoftverlicenceket a magyar kormányzati szerveknek. A hazai leányvállalat azt jelentette a Microsoft központja felé, hogy csak komoly kedvezményekkel tud eladni licenceket, ám ez a kedvezmény már nem jutott el a megrendelőkhöz, hanem ebből fizették ki a kenőpénzeket a magyar hivatalnokoknak.

A Microsoft teljesen elfogadhatatlannak tartja ezt a gyakorlatot, és a vesztegetésben részt vevő emberek már nem dolgoznak a cégnél. A SEC-kel történt megegyezés a Microsoft szaúd-arábiai, thaiföldi és törökországi ügyeit is rendezi.

(Reuters)

Rovatok