Index Vakbarát Hírportál

Véget érhet az amerikai opioidválság

2019. július 22., hétfő 09:58

1990 óta első alkalommal fordult elő, hogy az Egyesült Államokban csökkent a legális gyógyszerek túladagolásából fakadó halálesetek száma. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai szerint tavaly 5 százalékkal kevesebben haltak meg, mint egy évvel korábban, és a csökkenés szinte teljes egészében a receptköteles opioid fájdalomcsillapítók túladagolásából következő halálesetek visszaszorulásának köszönhető.

Sokan ezen adat láttán azt remélik, hogy az óPiátválság tetőzött, és a helyzet jobbra fordul.

Az előzetesen nyilvánosságra hozott adatok tanúsága szerint 2018-ban 68 500 gyógyszer-túladagolásból fakadó haláleset történt Amerikában, miközben 2017-ben ez a szám még 72 ezer volt. Miközben az elemzők elismerik, hogy a csökkenés reménykeltő, arra figyelmeztetnek, hogy még messze korai valamiféle hosszan tartó és végleges pozitív trendet feltételezni a számok mögött. Már csak azért is, mert miközben a teljes halálozás csökken, vannak gyógyszercsoportok, például a fentanilszármazékok, a szintetikus, illegális opioidok, a kokain és a metamfetamin, amelyek még mindig egyre több embert ölnek meg az Egyesült Államokban.

A korábbi emelkedés drasztikus volt. Míg 1999-ben 3400-en haltak meg a receptköteles opioidok miatt, addig 2017-ben már 17 ezren. Mindez annak következménye volt, hogy sokszorosára emelkedett e gyógyszerek használata, illetve a velük való visszaélés. Hogy milyen súlyos a helyzet, jól mutatja, hogy a drogellenes kormányügynökség, a DEA adatai szerint

2006 és 2012 között 76 milliárd oxycodone és hydrocodone tablettát (két elterjedt opioidtfélét) értékesítettek Amerikában. Vagyis minden egyes emberre 460 pirula jutott.

Bizonyos jelek arra utalnak, hogy a mentális betegségek, illetve a függőségek jobb monitorozása, és ezek nem gyógyszeres terápiás lehetőségeinek segítése pozitívan hathatott az opioidok használatára. A mostani csökkenés motorjai ugyanis azok a középnyugati államok, ahol ilyen programok indultak. A pozitív változás hátterében emellett egy hatékony gyógyszer elterjedése is állhat, amely afféle opioid-ellenméreg, vagyis semlegesíti a túladagoláskor használt gyógyszerek hatását, és az áldozat nagyobb eséllyel maradhat életben.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy az opioidhasználat visszaszorulása, vagy a betegek hatékonyabb kezelése áll-e főként a csökkenés hátterében, mindenesetre az egyértelmű, hogy továbbra is tízezrekben mérhető az opioidfüggő és azt rendszeresen túladagoló emberek száma Amerikában.

Nem most először fordul elő az elmúlt évtizedben, hogy az opioidhasználat emelkedése látszólag megtorpanni látszik. 2011-12-ben már stagnált a túladagolásból következő halálozás, aztán jött a fentanil, amelytől újra meredek emelkedésnek indult, és a fentanil mind a mai napig egyre több ember halálát okozza.

Forrás: New Scientist

Rovatok