Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok DiCapriótól várják, hogy megmentse a Bajkál-tavat

2019. július 22., hétfő 16:26 | négy éve frissítve

Az utóbbi napokban Leonardo DiCaprio közösségimédia-bejegyzéseit elborították a cirill betűs kommentek. Ezek nem egy feltört fiókból spamelő robot tevékenységének eredményei, hanem hús-vér emberek, a környezetért aggódó és nyilvánvalóan reménytelen oroszok bejegyzései.

DiCaprio mostanában a leginkább környezettudatos hollywoodi hírességnek számít, sorra készíti a klímaváltozásról és egyéb ökológiai problémákról szóló dokumentumfilmjeit. A legújabb, A forrongó jég című filmet alig néhány napja mutatták be világszerte. Vélhetően ez jelenthette a motivációt arra, hogy a Bajkál-tó haláltusáját tehetetlenül végignézni kénytelen oroszok, utolsó reménysugárként az ő közreműködéséért könyörögnek Instagram- és Twitter-posztjai alatt.

Leonardo DiCaprio legutolsó, újfent a globális felmelegedéssel foglalkozó Instagram-posztja a cikk írásakor. Az erre érkezett kommentek többsége megint csak a Bajkál-tó megmentésére szólít fel.

A Bajkál-tó a világ legnagyobb tavai közé tartozik, de az utóbbi évtizedekben a kiszáradás, az orvhalászat és a szennyezés lassan meggyilkolja a tavat, élővilágát és a partjánál élő emberi közösségeket is. Az orosz hatóságok nem tudnak vagy nem akarnak fellépni a nagyrészt emberi tevékenység okozta ökológiai krízishelyzet ellen, a kommentelők ezért érezhették az egyetlen reménnyel kecsegtető megoldásnak azt, hogy DiCapriót próbálják megnyerni az ügynek.

Ebben a posztban, amelyhez DiCapriót orosz tiszti egyenruhába photoshoppolták, arra szólítják fel a többi felhasználót, hogy mind írjanak DiCaprio összes elérhető posztja alá. Hiszen "ő egy híres környezetvédő harcos és médiaszemélyiség".

Honfitársaim, támogassátok a mozgalmunkat. A Bajkál-tó mindenünk. Kommenteljetek DiCaprio bejegyzései alatt oroszul és angolul, és ne felejtsétek a #mentsétekmega bajkált és a #bajkálamiénk hashtageket használni.

Több ezren hallgattak a felszólításra. A BBC számos orosz és angol nyelvű megjegyzést idéz, amelyek többsége kifejezetten szeretetteljesen kérleli DiCapriót (akit Levuskának hívnak, amely a Leonardóhoz hasonlóan oroszlánt jelent), hogy tegye meg, amit tud a Bajkál-tó megvédéséért. Egyikük ennek fejében még azt is megígéri, hogy elintézik neki az Oscar-díjat (mire társa megjegyzi, hogy DiCapriónak már van egy szobra).

Ha a Titanicot a Bajkál-tóban forgatták volna, nem lett volna hova elsüllyednie

- viccelődött az egyik kommentelő a tó vészesen csökkenő vízszintjére utalva, egy másik pedig arra hívta fel DiCaprio figyelmét, hogy a környezetvédelem kérdése Oroszországban felér egy lőporos hordóval.

Rovatok