Index Vakbarát Hírportál

Észak-Koreával is üzletelhetett a Huawei

2019. július 22., hétfő 19:38

A Donald Trump amerikai elnök által feketelistára tett, majd később onnan levett Huawei titokban nyújthatott segítséget Észak-Koreának egy kereskedelmi mobilhálózat kiépítésében és üzemeltetésében, ezt írja a Washington Post az általa megszerzett belső dokumentumokra hivatkozva. 

Ebben a műveletben a kínai állami tulajdonú Panda International Information Technology nevű cég volt a Huawei partnere, a Washington Post szerint legalább nyolc éven át. A lap azt írja, hogy phenjani irodáikat 2016 elején kiürítették. A Postnak azt nyilatkozta a Huawei, hogy nincsenek üzleti érdekeltségei Észak-Koreában, a Pandát még nem sikerült elérniük.

Az Egyesült Államok szempontjából ebben az esetben is az a kérdéses, hogy a Huawei vajon megszegte-e az Észak-Koreával szemben érvényes amerikai szankciókat, például olyan termékek eladásával, amelyekben exporttilalom alatt álló amerikai termékek vagy fejlesztések is megtalálhatók.

( Reuters )

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után a Huawei az Indexnek is eljuttatott közleményben reagált a Washington Post állításaira:

A Huawei Technologies nem rendelkezik semmilyen üzleti jelenléttel a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban. A vállalat teljes mértékben elkötelezett az összes vonatkozó törvény és szabályozás betartása mellett a világ minden országában és régiójában, ahol tényleges tevékenységet folytat, beleértve az ENSZ, az Egyesült Államok, valamint az EU exportra vonatkozó rendelkezéseit és korlátozásait egyaránt

– írták.

Rovatok