Index Vakbarát Hírportál

Hawaiin szükségállapotot hirdettek egy tervezett teleszkóp miatt

2019. július 22., hétfő 11:00

Hawaiira tervezett Harmincméteres Teleszkóp (Thirty Meter Telescope) a csillagászok szerint forradalmasíthatja az univerzumról alkotott tudásunkat. A helyi őslakosok egy része szerint viszont a projekt páros lábbal száll bele kultúrájukba és hiedelemrendszerükbe, mert egy alvó vulkán, a Mauna Kea tetejére tervezik, amelyet ők szent helynek tartanak. Ezért tüntetéssorozat indult a távcső ellen, és a helyzet odáig fajult, hogy

mostanra szükségállapotot kellett hirdetni az egész államban.

A tervezett Harmincméteres Teleszkóp a valaha épített legnagyobb, a látható fénytartományban üzemelő távcső lenne a világon. 12-szer élesebb képeket szolgáltatna, mint a Hubble űrteleszkóp hasonló berendezései, így sok csillagászati rejtélyre fényt deríthetne.

Az őslakos hawaiiak helyzetével foglalkozó Hawaii Ügyek Irodája szerint

a Mauna Kea a hawaii hagyományokban szereplő legszentebb helyek egyike. Az emberek szentélyként tisztelik mint az istenek lakóhelyét. Emellett a térség természeti kincsei is hatalmasak.

Emiatt sok őslakos – és szövetségeseik, akik között még csillagászokat is találunk – már a projekt tíz évvel ezelőtti bejelentése óta tiltakozik a tervezett projekt miatt. 2015-ben már épp megkezdték volna az építkezést, de az akkori tüntetések ezt ellehetetlenítették.

Ahogy ilyenkor lenni szokott, végeláthatatlan bírósági procedúra indult, amelyben (korántsem végső állomásként) a hawaii legfelsőbb bíróság tavaly októberben helyben hagyta a teleszkópra kiadott építési engedélyt. Az építkezés kezdetét így idén július 15-re tervezték. Az építőcég meg is próbálta a gépeit feljuttatni a Mauna Kea tetejére, de ezt néhány száz békés tüntető megint megakadályozta.

Két nappal később 33 tüntetőt őrizetbe vettek, David Ige kormányzó pedig életbe léptette a szükségállapotot, és behívta a nemzeti gárdát a rend fenntartására.

Azért jöttünk, hogy megvédjük szent földünket. Ez mindenünk

– nyilatkozta az egyik tüntető a Hawaii News Now lapnak.

No ne gondoljuk azt, hogy a teleszkópok ismeretlenek lennének a Mauna Kea (és általában a hawaii vulkánok) csúcsain. Valójában ideális éghajlati adottságai miatt a sziget a csillagászok talán legkedveltebb távcsőépítési célpontja (amiben egyesek szerint a szigetcsoport turisztikai szolgáltatásai is szerepet játszanak).

A MauNa Kea csúcsán, illetve annak környékén jelenleg 13 teleszkóp üzemel. 

Hogy a szituáció nem fekete-fehér, jól mutatja, hogy több mint 500 csillagász is aláírta azt a nyílt levelet, amely a tüntetők kriminalizálása, illetve az építkezés erővel történő megkezdése ellen tiltakozik. Ha a Harmincméteres Teleszkópot nem tudják végül itt felépíteni, a Kanári-szigetek lehet a beugró helyszín.

Forrás: New Scientist

Rovatok