Index Vakbarát Hírportál

Testkamerát kell majd hordaniuk a brit pénzbehajtóknak

2019. július 22., hétfő 15:37

A brit igazságügyi minisztérium (amelynek csak Angliára és Walesre terjed ki a joghatósága) tervei szerint a jövőben kötelező lesz testkamerát viselniük az adósokat vegzáló behajtóknak. Vagyis rögzíteniük kell minden mozzanatot, amelyet az adóssal folytatott kommunikációjuk során tesznek. Így próbálnak gátat szabni a behajtók sokszor a zaklatás határát is átlépő, a tervezett szabályozás támogatói szerint

“megalázással és agresszióval felérő” túlkapásainak.

A Citizens Advice nevű jogvédő szervezet szerint azonban a kamerák puszta jelenléte nem fogja megállítani az agresszív behajtókat, és azt követelik a kormánytól, hogy állítson fel egy független szervezetet, amelynek feladata az iparág etikai szabályai feletti őrködés lenne.

A mostani tervezet szerint az Angliában és Walesben működő 2500 (legális) behajtó mindegyikének viselnie és működtetnie kellene a testkamerát munka közben. Az efféle behajtók a legkülönfélébb kintlevőségek beszedésében működhetnek közre, legyen az helyi adó, közlekedési büntetés vagy elmaradt lakbér.

Angliában mindennaposak a behajtók túlkapásairól, visszaéléseiről szóló történetek, ami nem meglepő, hiszen a szakma enyhén szólva nem tartozik a legmagasabb társadalmi megbecsültségű állások közé. A kormány folyamatosan tart meghallgatásokat, amelyek a behajtók agresszív tendenciáit, illetve az önmagukat megvédeni nem képes adósok megsegítését célozzák.

Az egyes behajtók által alkalmazott megfélemlítés és az agresszió teljes mértékben elfogadhatatlan. Így meg kell tennünk mindent, amit tudunk, hogy elejét vegyük az efféle viselkedésnek. Miközben a legtöbb behajtó a szabályokat betartva működik, a testen viselendő kamerák emelni fogják a biztonság szintjét minden érintettnek

– jelentette ki Paul Maynard igazságügyi miniszter.

Forrás: BBC

Rovatok