Index Vakbarát Hírportál

A Microsoft 1 milliárd dollárral száll be az OpenAI-ba

2019. július 23., kedd 08:30

Az OpenAI a mesterségesintelligencia-ipar egyik legfontosabb szereplője, alapítói között a Szilícium-völgy legismertebb figuráit találjuk, Elon Musktól Sam Altmanig. A cég fő küldetése az, hogy a mesterséges intelligencia fejlődését a barátságosabb irányba terelgesse. Ez nem is csoda, hiszen az alapító Musk már többször kifejtette abbéli véleményét, hogy

az öntudatra ébredő MI hosszú távon fenyegetést jelenthet az emberiségre.

Hétfőn a Microsoft és az OpenAI bejeelntette, hogy több évre szóló, exkluzív számítási partnerségre lépnek. Ennek keretében együtt fognak MI-alapú szuperszámítógépeket építeni a Microsoft Azure felhőplatformja számára, valamint az OpenAI meglévő szolgáltatásait is átcsatornázza az Azure-ra. A Microsoft ezzel együtt az OpenAI “preferált partnerévé” válik, vagyis előnyt fog élvezni, amikor az OpenAI új termékeinek kereskedelmi hasznosítása valik aktuálissá.

A Techcrunch elemzője megjegyzi, hogy az OpenAI-val kapcsolatban (amelynek már a neve is nyíltságot sugall) az exkluzív és a preferált kifejezések kissé furcsán hatnak, tekintve, hogy a cég filozófiája elvileg az MI-kutatók közötti szabad kollaboráción, sőt a szabadalmak ingyenes megosztásán alapul.

Nos, úgy tűnik, változnak az idők.

A Microsoft számára egyértelműnek tetszik a partnerség haszna, amely a következő években egymilliárd dolláros befektetést tesz szükségessé az OpenAI-ba. Ezzel igyekszik vélhetően biztosítani, hogy Azure platformja központi szerepet játsszon a jövőbeli MI-fejlesztésekben. Az OpenAI számára megnyugtató lehet egy ilyen nagy partner közreműködése. Ja és 1 milliárd dollárt is kapnak, mellesleg.

Rovatok