Index Vakbarát Hírportál

Teszt mutatta ki, hogy a környezetbarátnak tartott bambuszpohár káros lehet az egészségre

2019. július 23., kedd 19:38 | aznap frissítve

Nem környezetbarát és az egészségre is ártalmas lehet a papírpoharak környezettudatos alternatívájaként hirdetett bambuszpohár, közölte kedden a termékek tesztelésével foglalkozó német szervezet, a Stiftung Warentest. A kísérletek eredménye lesújtó, a részletek a német Test magazin augusztusi számában jelennek meg, írta az MTI.

Mindkét probléma forrása ugyanaz az anyag, a melamingyanta. A bambuszból önmagában nem lesz pohár, a bambuszt porrá őrlik vagy rostokra bontják, majd melamingyantával keverik össze, hogy formázható legyen.

A melamingyanta melaminból és formaldehidből áll, és egészen addig teljesen ártalmatlan, míg 70 Celsius-fok fölé nem melegszik. A Test magazin 3 százalékos ecetsavat melegített és tartott 70 Celsius-fok fölötti hőmérsékleten minden pohárban hétszer, hogy így szimulálják egy olyan enyhén savas és forró ital jelenlétét, mint amilyen a kávé.

A harmadik és a hetedik alkalom után megvizsgálták minden folyadék melamin- és formaldehidtartalmát. Hét pohárnál azt találták, hogy a folyadékban a melamin szintje meghaladja az EU-s egészségügyi határértéket a hetedik melegítés után is. A formaldehid szintje is magas volt, de az uniós határérték fele alatt maradt.

A melamin a gyanú szerint húgyhólyag- és vesebántalmakat okozhat. A formaldehid pedig bőr-, tüdő- és szemirritációt, belélegzés esetén pedig légzőszervi rákos megbetegedést is okozhat.

Ugyanebből az okból a bambuszpoharakat mikrohullámú sütőbe sem szabad betenni. Erre a legtöbb termék csomagolása egyáltalán nem figyelmezteti a fogyasztókat.

A legtöbb poháron az szerepel, hogy a bambusz természetesen lebomlik, a pohár nem szennyezi a környezetet és újrahasznosítható. A Test magazin kiemelte, hogy ez a bambuszra igaz is, ám a bambuszpoharak nemcsak bambuszból, hanem műanyagból is állnak, és a műanyag miatt a pohár egyáltalán nem bomlik le, és nem is bontható összetevőire, így az egyetlen módja a hulladék megsemmisítésének az elégetés.

A környezettudatos vásárlók biztosan nem erre gondolnak, amikor azt látják a termékre írva, hogy környezetbarát pohár vagy óvja a környezetet

– írta a Test magazin, amely szerint ezeket a poharakat nem lett volna szabad forgalomba hozni.

Rovatok