Index Vakbarát Hírportál

Idén már júliusban eljön a túlfogyasztás világnapja

2019. július 23., kedd 16:25 | aznap frissítve

A Global Footprint Network nevű környezetvédő hálózat évről évre kiszámítja, hogy az emberiség mikor használja el mindazokat az erőforrásokat, amelyeket fenntartható módon lehet a Földön hasznosítani. Amit ezután használunk tehát, az már nem újul meg, úgymond adósságba veri magát miattunk a bolygó.

Ez az időpont évről évre hamarabb jön el, idén először már július 29-én, figyelmeztetett közleményében a WWF Magyarország. Mint írják, csak közös összefogással tudnák megállítani azt a tendenciát, amelyben egyre több erőforrást használunk, egyre fenntarthatatlanabb módon.

1970-ben még december 23-ra esett a túlfogyasztás világnapja, vagyis csupán egy hétig kellett a Földnek hiteleznie nekünk. Manapság azonban már az a kérdés, hogy mikor lépi át a világnap időpontja az év felezőpontját.

A helyzet még kétségbeejtőbb, ha ezt a mutatót szűkebb pártiánkra számítjuk ki. Európa országai ugyanis a harmadik világnál sokkal intenzívebben használják a Föld erőforrásait, így ha a teljes emberiség európai életszínvonalon és az európai szokásoknak megfelelően fogyasztana, nemhogy nyáron, de már tavasszal – idén pontosan május 10-én – átbillenne a fogyasztás a fenntarthatatlan oldalra.

A Föld legfenntarthatatlanabbul fogyasztó, legnagyobb ökológiai lábnyommal rendelkező országai hagyományosan a Közel-Keleten találhatók. Így van ez idén is, Katar birtokolja e kétes dicsőségű címet. Őt követi európai fekete bárányként Luxemburg, majd az Egyesült Arab Emirátusok, Bahrein és Kuvait.

Rovatok