Index Vakbarát Hírportál

Rezisztens malária terjed Délkelet-Ázsiában

2019. július 23., kedd 10:37

A maláriát okozó parazita általánosan használt gyógyszereknek ellenálló változata jelent meg a Távol-Keleten, és villámgyorsan átterjedt Kambodzsából Laoszba, Thaiföldre és Vietnámba. Vietnámban olyan komollyá vált a helyzet, hogy

a maláriás betegek felét már nem tudják az elsőként alkalmazott gyógyszerrel kezelni.

A Cambridge-i Egyetem kutatóinak és munkatársaiknak tanulmánya a Lancet fertőző betegségekkel foglalkozó testvérlapjában jelent meg. A szerzők szerint mindezek a fejlemények “rémisztő lehetőségként” vetik fel azt hogy a közeljövőben a rezisztens malária Afrikára is átterjedhet, ahol a maláriaesetek 90 százalékát diagnosztizálják. Más szakértők szerint azonban talán ellenálló törzsek nem rejtenek magukban akkora veszélyt, mint azt először gondolták.

A maláriát jelenleg általában két gyógyszerhatóanyag keverékével kezelik, amelyet először 2008-ban vezettek be Kambodzsában. Alig telt el azonban 5 év, és máris megjelentek az ország nyugati részén azok a maláriatörzsek, amelyek rezisztensek voltak mindkét összetevőre. A mostani tanulmányban számos délkelet-ázsiai országban vett vérminták elemzésének eredményeit tették közzé. Bennük sok helyütt megtalálták a rezisztens malária DNS-ének töredékeit, vagyis az ellenálló változat mára szinte teljes Délkelet-Ázsiában megtalálható.

Egyes régiókban a malária-kórokozók 80 százaléka rezisztensnek bizonyult, és időközben újabb, még veszélyesebb mutációkat is szereztek.

A baj azonban - egyelőre - még nem olyan nagy. Ugyanabban a folyóiratszámban ugyanis megjelent egy másik tanulmány is, amely arról tudósít, hogy azok, akiket a rezisztens kórokozó fertőz meg, még mindig kezelhetők más gyógyszerekkel. Vagyis jelenleg a kutatók szerint elsődleges fontosságú, hogy új gyógyszerek használata terjedjen el, amelyek ellen a kórokozó még nem fejlesztett ki ellenálló képességet. Minthogy a kombóban használt két bevett hatóanyag a trópusi területek jó részén még mindig a leghatékonyabb terápiás módszernek számít, a kutatók azt javasolják, hogy átmeneti megoldásként a gyógyszerkeverékbe újabb hatóanyagokat illesszenek, így lehet

a kórokozók legszélesebb spektruma ellen eredményesen felvenni a harcot.

A rezisztencia, ha általánossá válik, tönkreteheti a malária visszaszorításában az elmúlt években elért eredményeket is.

Egy erősen ellenálló maláriatörzs képes lehet új területeket is meghódítani, és új genetikai jellegzetességekre is szert tenni. Afrikában, ahol a legtöbb megbetegedés történik, a chloroquine (egy másik maláriagyógyszer hatóanyaga) elleni, 1980-as években megjelent rezisztencia milliók halálához járult hozzá

- nyilatkozta a BBC-nek Olivo Miotto, az Oxfordi Egyetem munkatársa.

A maláriaellenes mindennapos intézkedések a rezisztens törzsek megjelenése után sem fognak változni, hiszen ezek a parazitát terjesztő szúnyogok ellen irányulnak. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy bár Kambodzsában elterjedt a rezisztens törzs, az országban az elmúlt tíz évben a közegészségügyi erőfeszítéseknek hála, a töredékére esett vissza a maláriás megbetegedések száma. Míg 2008-ban még 262 ezer eset volt, addig tavaly már csak 36900.

Vagyis remélhető, hogy a kambodzsai maláriapopuláció még azelőtt összeomlik, hogy a rezisztens tagjai világkrízist okozhatnának.

Rovatok