Index Vakbarát Hírportál

Szingapúrban rekordmennyiségű elefántcsontot foglaltak le

2019. július 23., kedd 13:34

A Kongói Demokratikus Köztársaságból származó hajókonténerben kilenc tonnányi, feldarabolt elefántagyart találtak, amelyek nagyjából 300 állattól származtak. A csempésszállítmányban az elefántcsont mellett rengeteg tobzoskapikkelyt is találtak, a hónapban már harmadszor. A tobzoskák pikkelyeit a kínai orvoslásnak nevezett praktikák során használják, mivel természetesen a létező összes betegséget gyógyítják.

A konténer szállítólevele szerint faanyagot tartalmazott, és Vietnámba tartott. A szingapúri hivatalos szervek közlése szerint a lefoglalt, pontosan 8,8 tonnányi elefántcsont piaci értéke nagyjából 12,9 millió dollár, és ezzel ez a Szingapúrban valaha lefoglalt legnagyobb agyarszállítmány.

A tobzoskapikkelyek tömege és értéke is meghaladta az elefántcsontét. Önmagukban 11,9 tonnát tettek ki, piaci áruk pedig meghaladja a 35 millió dollárt. A pikkelyekért nagyjából 2000 állatnak kellett meghalnia. Április óta Szingapúrban összesen 37,5 tonna tobzoskapikkelyt foglaltak le, amit

112,5 millió dollárért adtak volna tovább a csempészek.

A tobzoskák súlyosan veszélyeztetett emlősök, minthogy őket (pontosabban az ő pikkelyeiket, illetve ínyencségnek számító húsukat) csempészik a leggyakrabban. A pikkelyeik kilója a végfelhasználók számára 3000 dollárt is megér. A rendszeresen lefoglalt csempészszállítmányok - legyenek akármilyen nagy tömegűek is - vélhetően csak a jéghegy csúcsát jelentik. Ameddig Délkelet-Ázsiában vagyonokat hajlandók adni értük az emberek, akik csodagyógyszert látnak bennük, addig ölni és csempészni fogják őket. Ebben a videóban a Kínában még mindig hallatlanul népszerű Jackie Chan buzdít arra, hogy ne vegyenek tobzoskatermékeket:

 Forrás: Guardian

Rovatok