Index Vakbarát Hírportál

Hátsó kaput tenne az amerikai kormány a műszaki termékekbe

2019. július 24., szerda 08:44

Az amerikai műszaki termékeket és online szolgáltatásokat használó emberek és vállalkozások kiberbiztonságát csökkentené William Barr, az Egyesült Államok igazságügyminisztere, aki szerint a titkosítási eljárásokban hátsó kapukat kell telepíteni. Ez azt jelentené, hogy a hatóságok akkor is olvasni tudnák az emberek online levelezését és csevegését, ha azt a résztvevők titkosították. Barr nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy törvénnyel kötelezzék a vállalkozásokat a hátsó kapuk telepítésére.

Jól ismert ez az érvrendszer, mert ugyanezt szajkózták éveken át Barr elődjei, a korábbi igazságügyi miniszterek. Barr szerint hátsó kapu kell ahhoz, hogy a hatóságok hozzáférjenek a bűnözők kommunikációjához, és a lakosságot érintő a kockázat elfogadható, mert „csak fogyasztói termékekről van szó, például üzenetküldőkről, okostelefonokról, emailekről, és nem a nemzet nukleáris indítókódjairól.”

A titkosított üzenetküldő appok éppen azután terjedtek el, hogy Edward Snowden 2013-ban leleplezte a hatóságok szerteágazó adatgyűjtő tevékenységét, és azóta is sok technológiai cég igyekszik erősíteni a felhasználók kibervédelmét. A miniszer azonban megengedhetetlennek tartja, hogy minden felhasználó feltörhetetlen titkosítást kap, a hatóságok viszont semmit sem tudnak tenni, nincs hozzáférésük a digitálisan tárolt információkhoz.

A kiberbiztonsági szakértők attól tartanak, hogy a hatóságok ismét túlzott mértékben kihasználnák a hozzáférésüket, ráadásul az előre telepített hátsó kapu a kiberbűnözőknek is segítség lehet, hogy megtámadjanak embereket.

(TechCrunch)

Rovatok