Index Vakbarát Hírportál

Kritikus hibát találtak a legnépszerűbb ingyenes médialejátszóban

2019. július 24., szerda 09:54

Veszélyes hibát találtak az egyik legnépszerűbbb ingyenes és nyílt forráskódú médialejátszóban, a VLC-ben, német kutatók szerint a sérülékenység Windowson, Linuxon és Unixon megtalálható, macOS-en és Androidon nem fordul elő.

A német CERT-Bund kiberbiztonsági szakértői azonosították a CVE-2019-13615 számon nyilvántartott hibát, amely távoli kódfuttatást tesz lehetővé. Magyarán a támadók a sérülékenységet kihasználva szoftvereket telepíthetnek és futtathatnak az áldozat számítógépén, és megnézhetik az ott tárolt fájlokat.

Még senki sem használta ki a hibát, de a VLC nagyon elterjedt program, ezért fennáll a veszélye, hogy a kiberbűnözők hamarosan támadásba lendülnek.

Nincs ott semmi?

A VLC közben Twitteren jelezte, hogy senki sem tudja reprodukálni a német kutatók által jelzett hibát, és nemtetszésüket fejezték ki amiatt, hogy sohasem értesítik őket, mielőtt közzétennének egy komoly sérülékenységet.

A VideoLAN hibabejelentő oldalán hosszú vita bontakozott ki a sérülékenységgel kapcsolatban, és a legtöbben azt jelezték, hogy nem sikerült reprodukálni azt, amit a német kiberbiztonsági kutatók állítanak. Alig pár órával ezelőtt Jean-Baptiste Kempf, a VLC-t kiadó VideoLAN elnöke is hozzászólt, és azt írta, hogy a szóban forgó hibát egy évvel ezelőtt kijavították, és a problémát egy tőlük független programkönyvtár okozta.

Akinek mégis kétségei támadtak, nyugodtan térjen át ideiglenesen egy másik médialejátszó programra, és/vagy figyelje a VLC frissítéseit.

(Gizmodo)

Rovatok