Index Vakbarát Hírportál

Lezuhant a Boeing repülő taxija

2019. július 25., csütörtök 09:15

A sűrűn lakott és forgalmas városok közlekedési problémáit részben megoldhatják a repülő taxik, amelyek a tenyérnyi drónok technológiáit ötvözik a helikopterek és kisrepülőgépek méretével. Helyben tudnak fel- és leszállni hat vagy nyolc kisebb méretű rotorjuk segítségével, kis méretűek, és a helikoptereknél jóval könnyebben irányíthatók, így akár egy önjáró robotpilótára is rábízhatók.

Sokan kísérleteznek ilyen repülő szerkezetekkel, a helikoptereket gyártó Bell után a repülőgépipari óriás Boeing idén januárban kezdte meg a tesztjeit. Azt viszont nem verte nagy dobra a cég, hogy június 4-én lezuhant a jármű egyik prototípusa.

Annyit lehet tudni, hogy megállt az egyik rotorja, és a gép egyenesen a földre zuhant. Szerencsére senki sem tartózkodott a fedélzetén. A robottaxit fejlesztő Aurora Flight Sciences (a Boeing egyik leányvállalata) egyelőre nem kommentálja a balesetet, mert éppen zajlik a nyomozás, hogy mi történt.

Most elő lehetne rángatni a Boeing többi problémás ügyét, például a lezuhant és szoftverfrissítés alatt álló 737 MAX gépek katasztrófáit, de ennek a kettőnek semmi köze egymáshoz. A repülő taxi még csak prototípus, és ennél nagyobb balesetek is előfordulnak, mielőtt egy új gép megkapná az engedélyt a kereskedelmi utasszállításra.

Még az is kérdéses, hogy milyen lesz a repülő taxik ideális formája, hol, mennyi és mekkora rotorokat érdemes elhelyezni rajtuk, hogy jó legyen a járművek aerodinamikája, és rövid város körüli utak is kényelmesen teljenek el.

(Popular Science)

Rovatok