Index Vakbarát Hírportál

Megvannak a jelöltek az MTA-tól elvett kutatóintézetek élére

2019. július 25., csütörtök 14:15 | aznap frissítve

Hvg megszerezte a Magyar Tudományos Akadémiától (MTA) elvett, és az újonnan létrehozott Eötvös Loránd Kutatási hálózatba áthelyezett kutatóintézetek irányító testületébe javasolt tudósok névsorát. A lap úgy tudja, hogy a testület élére Maróth Miklós klasszika filológus, az MTA korábbi alelnöke kerülhet, amennyiben Lovász László, az MTA elnöke is elfogadja Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelöltjét.

A Hvg által megszerzett lista azt mutatja, hogy az MTA a jelöltekkel többféle tudományterületet igyekezett lefedni, míg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) erősebben a fizikára fókuszált.

Az MTA jelöltjei:

Az ITM jelöltjei:

Megkérdeztük az MTA-t és az ITM-et is, hogy kommentálják az értesülést, még várjuk a válaszukat. Eközben azonban az Akadémiai Dolgozók Fóruma közölte: a névsor alapján a kutatóhálózat tagintézményei nem jutnak arányos képviselethez a legfelső döntéshozatali szervben. Az egyes személyeket nem kívánták kommentálni, ám korábbi álláspontjukat fenntartják a teljes átalakítást illetően.

(Cikkünk első verziójában tévesen szerepelt, hogy Kellermayer Miklós, a Pécsi Tudományegyetem általános orvosi karának emeritus professzora lenne az ITM egyik jelöltje. A tévedésért az érintettek és az olvasók elnézését kérjük.)

Rovatok