Index Vakbarát Hírportál

Soha nem látott tüzek tombolnak a sarkkörnél

2019. július 25., csütörtök 11:21

Műholdképeken is jól látható az a sűrű füst, amely beborítja Alaszka, Grönland és Szibéria hatalmas területeit. Az erdőtüzek a rekord forró júniusban kezdődtek, amikor idehaza és a többi európai országban hőhullám tombolt.

Az Európai Unió földmegfigyelési programjában működő Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS), amely a légkör kémiai összetételét és a kibocsátásokat monitorozza, több mint száz nagy erdőtüzet észlelt a sarkköri régióban. 

A múltban is voltak erdőtüzek a sarkkörön, de sohasem ennyi.

Számos korábbi tanulmány megállapította, hogy a sarkkörön a globális átlagnál jóval nagyobb mértékben növekszik az átlaghőmérséklet, és ez ideális körülményeket teremt az erdőtüzek kialakulásához. Ez a régió ráadásul ritkán lakott, ezáltal a beavatkozás is körülményesebb.

Ezek a tüzek még inkább fokozzák a globális klímaváltozást, hiszen az égés során rengeteg szén-dioxid kerül a levegőbe, ráadásul a szürke színű hamu a jégre kerülve több napenergiát tud elnyelni, és felgyorsíthatja az olvadást. 

A szén-dioxid 100 millió tonna lett, maradhat?

A CAMS vizsgálata szerint június 1-21. között ennyi üvegházhatást okozó gáz kerülhetett a légkörbe a sarkköri tüzek által, ami egy kisebb fejlett ország éves kibocsátásával egyenértékű.

(CNN)

Rovatok