Index Vakbarát Hírportál

Bionikus szemmel láthatnak újra a szerencsések

2019. július 26., péntek 14:12

A francia Pixium Vision nevű biotechnológiai cég részlegesen működő mesterséges retinát fejlesztett ki. Öt, időskori makuladegenerációban szenvedő beteg ideghártyájába ültették a chipszerű eszközt, amely érzékeli a ráeső fényt, és ennek hatására elektromos impulzusokat küld az agyba - ahogy azt a természetes retina is teszi.

Az öt tesztelt alany, akik a műtét előtt semmit sem láttak látómezejük közepén, egy évvel a beültetés után már képesek voltak ezen a területe is elolvasni néhány betűt, és volt közöttük, aki szavakat is ki tudott olvasni.

A makula vagy sárgafolt a retina közepén elhelyezkedő, néhány milliméter átmérőjű terület. Az egészségeseknél ez az éleslátás helye, hiszen itt fókuszálódnak a szembe érkező fénysugarak. Csakhogy sok idős emberben pont ez a terület sorvad el a retinán, ami miatt a látómezejük közepén egyre rosszabbul látnak, míg végül e területen teljesen elveszítik látásukat. A betegség jelenleg gyógyíthatatlan.

A most kipróbált bionikus retina gyakorlatilag ezt az elhalt ideghártya-területet helyettesíti. No, azért még messze vagyunk attól, hogy a természetes retina felbontásával egyenértékű eszközt alkothassunk. A makula területén fotoreceptorok milliói foglalnak helyet (itt vannak a legsűrűbben az egész szemben), a pixium Vision chipje által közvetített kép azonban összesen 378 pixelből áll össze.

A technológiát a jövőben egyéb, retinakárosodással járó betegségek kezelésére is lehet alkalmazni, a fejlesztők reményei szerint. Ugyanakkor a működéséhez az kell, hogy a beteg látórendszerének retina utáni részei (tehát a látóideg és az agyi látóközpontok) megfelelően működjenek. Nem ez az egyetlen projekt, amely a szem mesterséges helyettesítését tűzte ki célul. Több kutatócsoport is dolgozik azon, hogy teljesen pótolják a szemet, és kamerák által érzékelt képet konvertáljanak idegimpulzusok sorozatává, amit aztán az agy értelmezni tud.

Forrás: New Scientist

Rovatok