Index Vakbarát Hírportál

WHO: Az elektromos cigi káros az egészségre

2019. július 26., péntek 21:50

Az elektromos cigaretta káros az egészségre, és szabályozni kell használatát - olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken közzétett jelentésében az MTI beszámolója szerint. A globális dohányzási járványról szóló elemzés kiemeli, hogy az elektromos cigaretták nem segítik a daganatos betegségek elleni harcot, és a dohányzásról való leszokáshoz se ajánlják. 

A WHO programmenedzsere szerint az e-cigi egyedüli célja, hogy a dohánycégek kiterjeszthessék piacaikat, miközben azt állítják, az elektromos cigaretta nem károsítja a szervezetet. "Semmilyen különbség nincs a cigaretta és a hevítettdohány-termékek között azon kívül, hogy utóbbiak esetében dohányfüst és kátrány nem keletkezik. Az elektromos cigaretta nem dohányt, hanem nikotint tartalmaz, és azzal terjesztik, hogy segít leszokni a dohányzásról" - mondta Vinayak Prasad. Hozzátette, egyre több bizonyíték van arra, hogy a nikotin káros mind a hagyományos cigaretta, mind az e-cigaretta szívása esetében.

Az Egyesült Államokban egyre népszerűbb az e-cigaretta a fiatalok körében, a WHO szerint viszont nagy szükség lenne komolyabb szabályozásra, mert semmi bizonyíték nincs arra, hogy biztonságosabbak lennének. Több tanulmány is azt mutatta ki, hogy az e-cigit szívóknál gyakoribbak a szívbetegségek, mint az eszközt nem használók körében, és szívása károsíthatja az agy működése számára fontos őssejteket.

A WHO jelentése ugyanakkor elismerte, az egyes országok kormányai több olyan intézkedést is hoztak az elmúlt években, amelyekkel hozzájárultak a dohányzók számának csökkenéséhez. Drágították például a dohánytermékeket, és elrettentés céljával figyelmeztetéseket helyeznek el a csomagolásokon.

Világszerte még ma is mintegy 1,1 milliárd ember dohányzik, és évente nyolcmillió ember hal meg a dohányzás okozta betegségekben. 

Rovatok