Index Vakbarát Hírportál

Kínos beszélgetéseket rögzít véletlenül a Siri, a fejlesztők végighallgatják

2019. július 27., szombat 10:23 | aznap frissítve

Siri, az Apple virtuális asszisztense tökéletesítésén dolgozó alvállalkozók rendszeresen olyan beszélgetéseket hallgatnak vissza, amelyeket a felhasználók tudta nélkül vett fel az eszköz – írja a Guardian egy névtelenséget kérő technikus forrásra hivatkozva.

A beszámoló szerint az emberek véletlenül aktiválják az eszközt, amikor valami olyasmit mondanak, amit az algoritmus tévesen a bekapcsolásra felhívó parancsként ("hey, Siri") regisztrál. Az is megtörténhet, hogy ha egy Apple Watch viselője beszéd közben felemeli a kezét, a Siri automatikusan bekapcsol. 

A forrás szerint számtalan esetben előfordul, hogy privát, néha kifejezetten kínos beszélgetéseket vesz fel Siri, amelyeket aztán az alvállalkozók dolgozói meghallgatnak. Doktorok és páciensek közti beszélgetések, üzleti tárgyalások, szexuális együttlétek, illegális tevékenységek (például drogügyletek) is a terítéken vannak. 

Külön kínos, hogy az Apple ráadásul nem teszi lehetővé a felhasználóinak, hogy kizárják a tőlük származó felvételek bizonyos fajta felhasználását (ellentétben például az Amazon és a Google hasonló szolgáltatásaival), így az efféle balesetek nem küszöbölhetők ki, hacsak valaki nem kapcsolja ki teljesen a Siri-szolgáltatást. A digitális asszisztensek által rögzített felvételeket (már azokét, akik beleegyeznek) egyébként a másik két cég is megvizsgáltatja utólag emberekkel a fejlesztés érdekében. 

Az Apple úgy reagált a hírre, hogy a felvételekhez nem párosítják a felhasználók Apple azonosítóit, így nem derülhet ki, konkrétan kihez kapcsolható az adott beszélgetés. A cég azt is megígérte, tenni fognak azért, hogy még jobban védjék az ügyfelek adatait. 

Rovatok