Index Vakbarát Hírportál

Csökken az iPhone uralma az Apple-nél

2019. július 31., szerda 18:42

Több mint hat éve nem fordult elő olyan, hogy az iPhone kevesebb mint 50 százalékát hozza az Apple bevételeinek, de most megtörtént a fordulat. Persze, lehet ezt úgy is értelmezni, hogy csökkent az iPhone jelentősége, de a társaság részvényesei régóta vártak arra, hogy ne csak a telefon termelje a pénzt.

Az sem elhanyagolható, hogy 53,8 milliárd dollárral az eddigi legjobb harmadik negyedévi forgalmát érte el az Apple, de sohasem ez a három hónap hozta a legtöbb pénzt a kaliforniai társaság bankszámláira, hanem az ősszel boltokba kerülő új iPhone az év végén. (A következő negyedévre például 61-64 milliárd dollár közötti összeget várnak.)

Az Apple szempontjából az a legfontosabb hír, hogy nagyon jól teljesítettek a szolgáltatások. Ennek egy része az Apple saját szolgáltatása, például iCloud tárhely, a News+ magazinjai és hírei, a Music zenestream, de ide tartozik az AppStore-ban eladott alkalmazások előfizetéséből az Apple részesedése is. Ezen a területen a közeljövőben még várható némi növekedés, hiszen nemsokára indul el az Apple Card nevű bankkártya, az Apple Arcade játékelőfizetés, valamint az Apple TV+ videostreaming.

Az új szolgáltatásokkal kapcsolatban viszont Luca Maestri, az Apple pénzügyi vezetője arra figyelmeztetett, hogy kell egy kis idő a felfutásukra, és csak a szokásos ingyenes próbaidőszak lejárta után fog áramlani a bevétel.

A Mac számítógépek, az iPadek és a hordható eszközök (Watch és Airpods) nagyon hasonló, 10 százalék körüli részt képviselnek az Apple bevételeiben, és mindegyik egy kicsit erősödött az elmúlt negyedévben.

(Apple, Macworld)

Rovatok