Index Vakbarát Hírportál

Vulkánnál is forróbb erőműben égetnék a szemetet

2019. július 31., szerda 15:05 | aznap frissítve

Csaknem tízmilliárd forintnyi befektetéssel egy új típusú hulladékégető művet helyez üzembe hamarosan Kaliforniában egy amerikai startup, írja a Fast Company. A Sierra Energy nevű cég 33 millió dolláros támogatást kapott a Bill Gates által vezetett Breakthrough Energy Ventures szervezettől, hogy beindítsa a FastOx nevű technológián alapuló létesítményt, amiben a tervezők szerint gyakorlatilag megsemmisül minden hulladékféle.

A hulladékégető erőművek lényege, hogy a vegyes, kommunális hulladékot jellemzően gáztüzelésű kemencékben magas (nagyjából 7-800 °C-os) hőfokon elégetik. Ezzel egyrészt energiát termelnek, másrészt a nagy mennyiségű hulladékból viszonylag kezelhető mennyiségű salak lesz, míg a füstből megfelelő tisztítás után csupán a szén-doixid kerül a kéményeken át a környezetbe. Ilyen erőmű (a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű) üzemel például az FKF kezelésében Budapesten, a XV. kerületben, Rákospalotán.

A Sierra Energy által alkalmazandó FastOx technológia eltér a hagyományos hulladékégető erőművek földgáz-alapú működésétől. Az új típusú egető fő eleme egy átalakított kohó, amibe a hulladék kerül. Az acélgyártáshoz is használt szerkezetbe ezután tiszta oxigént fúvatnak, ami reakcióba lép a szemétben lévő szénnel. A beinduló önégési folyamathoz nem szükséges további fűtőanyag (azaz földgáz), a kohóban a hőmérséklet így is eléri a 2200 °C-ot, ami jóval magasabb, mint a hagyományos égetők kemencéiben uralkodó hőfok.

Ezen a hőfokon – ami a cég igazgatója, Mike Hart szerint kétszer forróbb, mint egy vulkán belseje – szinte minden megsemmisül, atomjaira bomlik, jószerével csupán a szemét szervetlenanyag- és fémtartalma marad vissza, ami pedig újrahasznosítható. A FastOx technológia a kohó belső hőmérsékletét vízgőz betáplálásával szabályozza, de a rendszer alapvetően önfenntartó módon üzemel, amint elérte a megfelelő hőfokot, csupán folyamatosan táplálni kell hulladékkal. (Mivel rendkívül magas hőfokon bomlik a betáplált anyag, akár veszélyes hulladék ártalmatlanítására is alkalmas az újfajta égető.)

Ami lényeges eleme még az új technológiának, hogy a Sierra Energy szemétkohójában nem szén-dioxid, hanem szén-monoxid és hidrogén keletkezik, ebből a két gázból pedig elég sok minden, például repülőgép-üzemanyag, különféle műanyagok vagy műtrágya állítható elő.

A Sierra Energy több kisebb tesztprojekt sikere után vágott bele az új égetőmű építésébe. A technológia életképességét bemutató létesítmény alkalmas elektromosság termelésére és üzemanyag előállításra is, a jövőben a rutinszerű működés során vagy az egyik, vagy a másik lesz az egyes égetőművek szerepe, a megrendelő szándékaitól függően.

(Borítókép: Sierra Energy)

Rovatok