Index Vakbarát Hírportál

Vajon időben felébred-e az emberiség?

2019. augusztus 1., csütörtök 15:26

Az ország legismertebb élő tudósa. A nemzet etológusa. A kutyák gyerekként való elfogadásának hirdetője. Ő Csányi Vilmos, akadémikus, egyetemi tanár, újabban köz- és szépíró, akinek legutóbbi könyve A globális elme - Elmélkedések a világról címmel jelent meg idén. A beszélgetésre természetesen kutyájával, Jankával együtt érkezett, aki hol a stúdióban, hol a szerkesztőség egyéb helyiségeiben töltötte a felvétel idejét.

Azt gondoltuk, hogy Csányi Vilmos főként kutyákról, illetve az állatok viselkedéséről fog beszélni, de végül ezek a témák másodlagos szerepet játszottak. A professzor sokkal fontosabbnak tartja jelenleg, hogy az emberi társadalomról, az ember és környezet kapcsolatáról, illetve legfőképpen a két jelenség emberi természetben gyökerező okairól beszéljen. Mert csak úgy terelhetjük a folyamatokat a mindenkinek megfelelő - vagy inkább a senkit sem végletes bántó - irányba, ha megértjük, hogy a látszólag irracionális társadalmi jelenségek milyen jól felismerhető, és évezredek viselkedésevolúciójában gyökerező alapokon nyugszanak.

A beszélgetésben előkerül

Csányi Vilmos válaszai garantáltan nem illenek bele teljesen a szekértáborok által egyedüliként elfogadható véleménysémákba, így a csalódás/felháborodás szinte garantált. Vagy akár el is lehet gondolkodni az érvein. Azért ne tessenek aggódni, lesz szó kutyákról is.

Rovatok