Index Vakbarát Hírportál

Egy bálna bekapott egy fókát

2019. augusztus 1., csütörtök 15:09

A púpos bálnák köztudomásúlag krillt, vagyis apró rákocskákat, illetve kis halakat, például szardellát esznek. Valamint mindent, ami véletlenül a szájukba kerül. Látványos vadászmódszerük, hogy az elfogyasztani szándékozott rák- vagy halraj köré kifújt levegőből úgynevezett buborékhálót szőnek (ezzel egy oszlopba terelik őket), majd nyitott szájjal alulról a felszín felé törve bekapnak mindent, ami szembe jön.

No, ebben az oszlopban nem jó tartózkodni, ha fóka vagyunk és jót akarunk magunknak.

A kaliforniai tengerbiológus és természetfotós, Chase Dekker éppen púpos bálnákat fotózott a Monterey-öbölben, amikor egyikük nyitott szájjal tört fel a vízből, de a nyelvén akkor már félig a torkába csúszott egy láthatóan halálra rémült oroszlánfóka. Ez volt az első alkalom, hogy fókát bekapó bálnát fotóztak le.

A fotós a BBC Radio 1 műsorában elmondta, hogy három bálna vadászott a környéken, és melléjük szegődött 200 oroszlánfóka (amelyek a bálnák által összeterelt halakból igyekeztek részesedni). A vadászat egy idő után meglehetősen kaotikussá vált, így került az egyik fóka a bálna elé.

Dekker majdnem teljesen biztos benne, hogy a bálna végül nem nyelte le a fókát, bár nem látta, amint megmenekült. Mindenesetre emlékei szerint erre vagy 15 másodpernyi ideje lehetett, talán a bálnát is megzavarta, hogy a szokásosnál nagyobb falat került a szájába, és nem bánta, ha megszabadulhat tőle.

Ameddig látta, a bálna szája végig tátva volt, így valószínűleg a fóka sérülések nélkül úszhatta meg a Jónást megszégyenítő kalandot.

Rovatok