Index Vakbarát Hírportál

Lenyűgöző üstökösfilmet raktak össze a Rosetta fotóiból

2019. augusztus 1., csütörtök 11:09

2004-ben indult útnak a Földről, és nagyjából tíz év űrutazás után érte el célját, a 67P/Csurjumov–Geraszimenko üstököst az Európai Űrügynökség szondája, a Rosetta. A küldetés lényegi része 2004. március 2-án kezdődött, amikor a szonda leszállóegysége, a Philae landolt a Földtől akkor 500 millió kilométerre lévő üstökös felszínén. A landolás sajnos nem sikerült a terveknek megfelelően, a Philae nem tudta rögzíteni magát a felszínhez, így több pattanás után az oldalára borulva, egy árnyékos vágat oldalában állt meg.

Bár a landolóegység tudományos kísérleteit csak kis részben sikerült végrehajtani, az egész küldetés sikeresnek volt mondható. A Rosetta űrszonda még két éven át körözött az üstökös körül, majd 2016. szeptember 30-án egy irányított manőverrel nekivezették az üstökösnek, egészen addig a fedélzeti műszerek folyamatosan gyűjtötték és továbbították a Földre az adatokat.

A Rosetta és a Philae kamerái irtózatos mennyiségű fotót készítettek a küldetés során, az Európai Űrügynökség közzé is tette mind a négyszázezer felvételt. Ezek alapján készültek már térképek, digitális modellek, amik akkor lesznek fontosak, ha az emberiségnek valaha szüksége lesz üstökösökre, vagy egy üstököst kéne eltéríteni a pályájáról, valamint javaslatokat kell tenni újabb missziókra.

Christian Stangl, osztrák fotós, filmes, dizájner művészi alapanyagot látott a sok százezer felvételben, és úgy döntött, készít egy rövid filmetűdöt az üstökösről. Az eredmény igazán fantasztikus lett, nem nagyon láttunk eddig hasonló filmet. Stangl 3 és fél perces rövidfilmje egy élő, aktív idegen égitestet mutat be, egyenesen Naprendszerünk mélyéről, érdemes megnézni:

Rovatok