Index Vakbarát Hírportál

Az idei július lehet a valaha volt legforróbb hónap

2019. augusztus 2., péntek 11:02

A feljegyzések 1880-as kezdete óta a legmelegebb hónap lehet az idei július a Földön az előzetes adatok szerint, közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO). Ráadásul a mindenkori rekordot úgy érte el az idei nyár, hogy már júniusban is sorra dőltek a hőmérsékleti rekordok.

A WMO a hónap első 29 napjának adatai alapján jutott arra a következtetésre, hogy az idei július legalább ugyanolyan meleg lesz, mint az eddigi legmelegebb hasonló hónap, 2016 júliusa, vagy kicsivel talán még annál is melegebb. Három éve, a július hónap globális középhőmérséklete 0,87 Celsius fokkal haladta meg a 20. század átlagát, a 15,8 fokot.

A WMO szerint az idei magas júliusi hőmérséklet azért is figyelemre méltó, mert idén nem jelentkezett a melegedést okozó csendes-óceáni meteorológiai jelenség, az El Nino, amely 2016-ban közrejátszott a hőmérsékleti rekord létrejöttében. "Július hónap átírta a klímatörténetet, új hőmérsékleti rekordok születtek helyi, országos és globális szinten is" - állapította meg Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet főigazgatója.

"Mindig is voltak forró nyarak, de ez nem fiatalkorunk nyara, nem nagyapáink nyara" - kommentálta az adatokat Antonio Guterres ENSZ-főtitkár, aki szerint a mostanában megtapasztalt időjárási szélsőségek "csupán a jéghegy csúcsát fogják jelenteni a jövőben várhatókhoz képest, ha nem teszünk azonnali lépéseket a klímaváltozás ellen". Guterres szerint jó esély van arra, hogy a 2015-től 2019-ig terjedő időszak az egymást követő öt legmelegebb esztendő legyen a meteorológiai feljegyzések kezdete óta. (MTI)

Rovatok