Index Vakbarát Hírportál

Lementünk az ország utolsó mélyművelésű bányájába

2019. augusztus 3., szombat 23:34

Magyarország utolsó mélyművelésű bányája működik Bakonyoszlop határában, ahol egy maroknyi csapat bauxitot hoz fel a mélyből. A hazai termelés 2002 óta egyre zsugorodik és nagyon úgy néz ki, hogy a meglévő ásványvagyon többsége már odalent is marad. A 2010-es ajkai vörösiszap-katasztrófa nagy pofon volt az iparágnak, a timföldgyárak is bezártak, ma már nem gyártanak bauxitból alumíniumot Magyarországon.

A bakonyi bánya eredetileg a MAL Zrt. érdekeltségébe tartozott, amelyet a helyi műszaki kollektíva - akik még láttak lehetőséget a bányászatban - 2012-ben kivásárolt. A bányát 2012 óta az Eoszén Kft üzemelteti. Eleinte még szenet is bányásztak, de a szénerőművek bezártak, így maradt a bauxit, amit többnyire külföldön értékesítenek. A felhasználási terület egyrészt a kohászat és a szigetelőanyag-ipar, ahol adalékanyagként használják, valamint a tűzálló cement gyártása.

Az üzem jogelődjében, a Fenyőfő Bányaüzemben még az ezredforduló környékén is évente 3-400 ezer tonna bauxitot termeltek ki, most termelési időszakban napi 100-120 tonnát

- mondta Diószegi Sándor geológus, aki több mint harminc éve dolgozik az iparban és rengeteget mesélt, miközben lekísért minket a föld alá.

Az oszlopi bányában egyetlen helyi dolgozik, a többiek a környékbeli településekről érkeztek, de a falu az elmúlt évtizedekben azért profitált is a kitermelésből: a szomszédos Dudar irányából olyan remek minőségű út vezet a faluba, amilyennel legfeljebb autópályákon találkozunk.

A fizetések viszont siralmasak: a bányászok nettó 140-180 ezer forint közötti összeget visznek haza. Ha viszont össze akarják hozni az átmeneti bányászjáradékhoz szükséges ötezer földalatti műszakot vagy a huszonöt évet, akkor ezenkívül túl sok lehetőségük nincs az országban.

Az is fontos, hogy folyamatos legyen a munka, ne szakadjon meg a kapcsolat a piaccal, mert ha megszakad, akkor máshonnan fogják venni az alapanyagot, és az a történet végét jelentheti.

Rovatok