Index Vakbarát Hírportál

Miért zavarja a világsztárokat egy óriásteleszkóp?

2019. augusztus 6., kedd 16:01

Már lassan három hete hátráltatják az építési munkálatok kezdetét azok az őslakosok, akik ellenzik, hogy a hawaii Mauna Kea vulkán csúcsára építsenek óriásteleszkópot. A TMT program vezetője, Ed Stone azt mondta, továbbra is ez a hely a legalkalmasabb, de szükség van egy tartalék opcióra is, ez pedig a spanyol Kanári-szigetek egyike, a La Palma lenne. 

A csillagászok egy olyan helyet kerestek a teleszkópnak, ami a felhők fölött van, száraz, hideg a klímája, tiszta a levegője és nem zavarja a fényszennyezés. Öt évbe telt, amíg szóba jött a Mauna Kea vulkán csúcsa. Brent Tully, a Hawai Egyetem csillagásza szerint ez a kérdés szuvereintási kérdéssé nőtte ki magát, és már nem a tudományról szóló, hanem arról, kinek van joga döntéseket hozni a hawaii szent föld jövőjét illetően. Pedig azt mondja, hogy ez a hely a létező legjobb pontja a Földnek ahonnan a csillagokat kutatni lehet, és hogy

ez a hely a bolygó ajándéka az emberiségnek, ahonnan a menyországot lehet megfigyelni.

Pont ez a baja az őslakosoknak is, akik szerint a vulkán csúcsa szakrális terület, és már így is tucatnyi obszervatóriumnak ad helyet a szent földjük, ha ezt is elvesztik, akkor mindenüket elvesztik. Nem segítettek Henry Yang, a TMT tanácsának vezetőjének a szavai sem, aki azt mondta, hogy ők már 10 éve vizsgálják ezt a helyszínt, és ez biztosítja, hogy mostantól jó gondnokai lesznek ennek a területnek.  A területen ráadásul nagyon komoly előzetes munkálatokra lenne szükség, ami egészen biztossá teszi, hogy teljesen átalakulna, és elveszítené a mostani sajátosságait. 

Nem csak az ott élő őskalosok tiltakoznak

A tervezett óriásteleszkóp ellen olyan színészek is tiltakoznak, mint a Szikla, vagy Jason Momoa, és a tudományos élet, köztük rengeteg csillagász is azt mondja, hogy ez a tudomány, nem az a tudomány, aminek a szekerét ők tolni szeretnék. Több híres egyetem kutatója is aláírta azt a kiáltványt, miszerint a tudomány ma már nem erővel tör magának utat, hanem emberséggel, és tiszteletben tartja az őslakos népek méltóságát. 

A Kanári-szigeteki Asztrofizikai Intézet vezetője, Rafael Rebolo hétfőn megerősítette az AP hírügynökségnek, hogy levélben értesítették, hogy  a TMT projekt vezető testülete a közelmúltban úgy döntött továbblép az építési engedély kikérésének folyamatában La Palma szigetére vonatkozóan.

A mi álláspontunk az, hogy itt vagyunk, ha a TMT projektnek szüksége van ránk

- tette hozzá Rebolo a telefonos interjúban. A projekt vezető testülete már 2016-ban alternatív lehetőségként jelölte meg La Palmát.

Az 1,4 milliárd dolláros óriásteleszkóp nemzetközi - amerikai, kanadai, japán, kínai és indiai - együttműködésben valósul meg. A jelenlegi csillagászati teleszkópoknál jóval nagyobb TMT 30 méter átmérőjű főtükre 492, egyenként 1,4 méteres szegmensből fog állni. A tudósok egyebek között az első galaxisok születését és a csillagvárosok evolúcióját tanulmányozhatják segítségével, valamint azt, hogy ezek milyen kölcsönhatásban vannak a fekete lyukakkal.

Rovatok