Index Vakbarát Hírportál

Okos nyelv buktatja le a csaló kocsmárosokat és italhamisítókat

2019. augusztus 6., kedd 12:03

Egy skót kutatócsoportnak elege lett abból az érzésből, amikor egy 18 éves whiskyt rendel az ember, aztán kihoznak neki valami olcsóbb változatot, mert azt hiszik, nem jön rá az illető, hogy át lett verve. Kifejlesztettek ezért egy olyan okosnyelvet, ami azonnal megmondja, hogy abban a pohárban egyáltalán nem az van, aminek lennie kellene. 

A csaló kocsmárosok leleplezése sem rossz dolog, de a technológiát ennél azért sokkal többre lehet használni, hiszen ki lehet mutatni, ha valami mérgezett, vagy a minőségbiztosításban lehet ezzel biztosra menni, hogy pontosan ugyanolyan az az almalé, amit kedden gyártották, mint amit a múlt héten. 

A technológiáról azt kell tudni, hogy a mesterséges intelligenciát hívja segítségül. Röviden összefoglalva arra képes, hogy megtanulja, milyennek kellene lenni egy italnak, és ha nem olyan, akkor jelez. Abban hasonlóan működik az emberi nyelvhez, hogy nem elemzi az összetételt, viszont meg tudja mondani, hogy azt érzi-e, amit érezni kellene. Például az ember sem tudja, hogy egészen pontosan milyen fűszerek vannak a húslevesben, de azt meg tudja mondani, hogy éppen húslevest eszik. 

A mesterséges nyelven három különálló részen nagyjából 2 millió mesterséges ízlelőbimbót lehet négyzetekbe rendezve találni, amik nagyjából ötszázszor kisebbek, mint az emberi ízlelőbimbók. Összesen hat különböző négyzet található a lapokon, három arany, három alumínium, ezekből kettőt-kettőt különböző anyagokkal borítottak be. Nem elemzik a folyadékok összetételét, hanem a fény lép reakcióba az érzékelőfelületekkel, minden folyadék más és más egyedi azonosítót hagyva.

A gyakorlatban úgy kell ezt elképzelni, mint egy ujjlenyomatot, hiszen például minden whisky más, attól függően, hogy milyen típusú malátát használnak hozzá. A kis érzékeny üveglapka pedig ezzel a technológiával a már ismert egyedi mintát keresi az érzékelőivel az által, hogy hogyan töri meg a fényt a folyadék.  A hangsúly azon van, hogy ezeket az ujjlenyomatokat úgy tudják meghatározni a mesterséges intelligenciának, hogy azért például az évjáratok közötti eltérések ne fogjanak ki rajta. 

Rovatok