Index Vakbarát Hírportál

Ókori kincseket találtak az elsüllyedt egyiptomi város maradványai között

2019. augusztus 7., szerda 08:43

Az egyiptomi régiségügyi minisztérium közlése szerint ókori templomot, aranyat, ékszereket, érméket, egy ünnepi hajó maradványait és más műemlékeket találtak búvárok az ősi elsüllyedt város, Heraklion környékén. 

Héraklion Herkulesről kapta a nevét, aki a legenda szerint meg is látogatta a várost, egykoron nyüzsgő nagyvárosnak számított. Nagyjából időszámításunk előtti 18. században épülhetett a Nílus folyó és a Földközi- tenger határolta területen. Itt koronázták meg Kleopátrát, aztán úgy 1500 évvel ezelőtt elsüllyedt, és most  45 méterrel a tengerszint alatt fekszik. 

A Thonisként is ismert várost 2000-ben fedezte fel a Franck Goddio vezette régészcsapat, és a legutóbbi, két hónapos feltáráson a régészek egy nagy templom, kőszobrok és egy kisebb görög templom maradványait találták meg, amiket eddig  egy méternyi üledék temetett maga alá.  A régészek olyan eszközöket használtak, amik képesek a tengerfenéken nyugvó leleteket bescannelni, és amikkel meg lehet találni olyan leleteket is, amiket vastag iszapréteg borít.

Ezzel az eszközzel találták meg a hajó egy részét. Korábbi alkalmakkal összesen 75 hajót sikerült felfedezni, most az egyik hiányzó részét találták meg. A 61-es hajónak nevezett leletet ünnepi alkalmakkor használhatták, és nagyjából 13 méter hosszú, és 5 méter széles lehetett. A hajóban talált bronz érmét II. Ptolemaiosz uralkodására teszik, aki időszámításunk előtt 283-246 között uralkodott, de találtak olyan kerámiát, aminek az eredetét az időszámításunk előtti 3-4 századra teszik, valamint ékszereket és aranyat is sikerült felhozni a hajóból. 

Rovatok