Index Vakbarát Hírportál

Egy méter magas óriás őspapagájt találtak

2019. augusztus 7., szerda 18:47

A legnagyobb ismert papagájfaj egy példányának maradványait azonosították Új-Zéland ausztrál kutatók – írja a BBC.

A St Bathans mellett talált állat 19 millió évvel ezelőtt élt. Egy méter magas volt, húsevő és repülésre képtelen. A 7 kilogrammos súlyával kétszer olyan nehéz volt, mint az eddigi legnagyobb papagájfajnak számító kakapó. A szokatlan mérete és ereje miatt a az új faj a Heracles inexpectatus nevet kapta.

A most azonosított állat csontjai 11 éve porosodtak a kutatóknál, de eddig azt hitték, egy sashoz vagy kacsához tartoznak. Egy diák botlott a csontokba az egyetemi laborban egy kutatási projekt során, ezután vizsgálták újra azokat – mondta Trevor Worthy, a Flinders Egyetem paleontológusa, a Biology Letters nevű szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője.

A hatalmas papagáj olyan erős volt, és a csőre is olyan nagy lehetett, hogy akár másik papagájokat is képes lehetett elfogyasztani a kutatók szerint, de mivel nem volt természetes ellensége, feltehetően nem volt agresszív, és jó eséllyel nagyrészt csak magvakat és dióféléket evett.

Új-Zéland, és azon belül St Bathans egyébként gazdag nagymadárlelőhely, de óriásapagájt eddig még itt se találtak. Új-Zélandon éltek viszont a moafélék is, amelyek akár 3,6 méter magasra is megnőhettek.

Rovatok