Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett a Huawei saját operációs rendszere

2019. augusztus 9., péntek 09:48

Harmony OS lett a végleges neve a Huawei korábban Hongmeng OS-ként emlegetett, saját fejlesztésű, mikrokernel alapú, nyílt forráskódú operációs rendszerének, amit a cég fejlesztői konferenciáján mutattak be Kínában. A bejelentés szerint ezzel az operációs rendszerrel zökkenőmentesen tudnak együttműködni az összekapcsolt, mesterséges intelligenciával megtámogatott okosberendezések, és zavartalanabbul tud működni az így létrejövő ökoszisztéma. 

Az új rendszert különböző eszközökön lehet majd használni, beleértve a telefonokat, tableteket, számítógépeket és az órákat is. Az ígéretek szerint ez megkönnyíti az alkalmazások fejlesztését is. 

A mobiltelefonokon egyelőre marad az Android, de bármikor tudnak változtatni, ha esetleg úgy alakulna, hogy valamiért mégsem használhatják az Android rendszerét. Nagyon egyszerű lesz a migráció is, azaz ha bármi probléma felmerül, azonnal tudnak reagálni és megoldást nyújtani a felhasználóknak

– mondta Richard Yu Chengdong, a Huawei fogyasztói üzletágának vezetője.

A cég közleménye szerint a HarmonyOS az első megosztott architektúrájú operációs rendszer, megosztott, úgynevezett „virtuális busz” technológiájával megosztott kommunikációs platformot, adatkezelést, feladatütemezést, valamint virtuális perifériákat tesz lehetővé. 

A HarmonyOS 1.0 elsőként okosképernyős termékeken lesz elérhető az idei évben. A következő három évben fokozatosan egyre több egyéb okoskészüléken is alkalmazzák majd, például hordozható eszközökön, a Huawei Vision-ön, vagy az autók műszerfalán.

Egy ideje már várható volt, hogy saját operációs rendszerrel álljon elő a Kínai gyártó, az amerikai kereskedelmi korlátozás után is egyre többet beszéltek a vezetők arról, hogy saját operációs rendszerrel készülnek. 

(Borítókép: NurPhoto / Getty Images)

Rovatok