Index Vakbarát Hírportál

Jane Goodall a Szigeten: Együtt képesek vagyunk rá

2019. augusztus 9., péntek 11:48

Nagy ujjongás fogadta csütörtök este a Sziget Nagyszínpadán Jane Goodall főemlőskutatót, a Jane Goodall Intézet alapítóját és az ENSZ békenagykövetét. A 85 éves alternatív Nobel-díjas kutató tízperces előadást tartott, de az óriási érdeklődés alapján sokkal tovább is szívesen hallgatták volna a természet megóvására koncentráló üzenetét a fesztiválozók.

Goodall azért érkezett a fesztiválra, mert a Sziget két éve hirdette meg a Love Revolution nevű kampányt, hogy a fenntarthatóság fontosságáról és az emberi jogokról beszéljenek, elítéljék a háborúkat, a fegyverkezést és a bőrszín, vallás vagy nemi identitás miatti kirekesztést. Idén ez a küldetés előadók szintjén is megjelenik, akik közül Goodall volt a leghíresebb.

Goodall a Franz Ferdinand koncertje után lépett a Nagyszínpadra, és nagyon sokan maradtak az előadására. Sőt, voltak, akik kifejezetten ezért siettek oda: egy órával a kezdés előtt a HÉV-en francia fesztiválozók is beszéltek arról, hogy ki akarnak érni Goodallra.

A világhírű kutató tíz percbe is fontos üzeneteket sűrített össze, az előadását Facebookon élőben is közvetítettük. Az elején azzal üdvözölte a több ezres tömeget, hogy tudja, elsősorban a koncertek miatt vannak kint, a csimpánzok pedig nem énekelnek, de megmutatta, milyen hangot kiadva köszöntené egy csimpánz a fesztiválozókat.

Felidézte, hogyan ismerkedett meg a csimpánzokkal és kezdte kutatni őket Afrikában, mostanra pedig 60 év alatt már több generációt tudtak tanulmányozni. Közben viszont az állatok élettere egyre szűkült az erdők kivágásával. Mint mondta, a csimpánzok és más afrikai állatok problémái összefüggenek sok, mélyszegénységben élő ember helyzetével, akik nem férnek hozzá megfelelő egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz.

Ezért indította el a Jane Goodall Intézet azokat a programjait is, amikkel az emberek életét akarják segíteni Tanzániában és hat másik afrikai országban. A fiatalok bevonását célzó Roots & Shoots programban pedig óvodáktól egyetemekig dolgoznak azon, hogy jobb hellyé tegyék a világot az embereknek, az állatoknak és megóvják a környezetet.

Goodall utazó nagykövetként évente 300 napon át járja a világot és tart a szigeteshez hasonló előadásokat. A reményt látja azokban a fiatalokban, akik minden pillanatban tesznek a világ megváltoztatásáért, miközben sokan egyre több olyan módszert találnak ki, amikkel nagyobb harmóniában élhetünk a környezettel, aminek az emberek is részei.

„EGYÜTT képesek vagyunk rá, EGYÜTT MEG FOGJUK TENNI!"

– mondta öklét a magasba lendítve a környezet megmentéséről a végén, amit aztán együtt skandáltak vele lezárásként a fesztiválozók is.

Goodall egyébként járt már Magyarországon az elmúlt években, és akkora volt iránta az érdeklődés, hogy nem is egy, hanem két előadást tartott legutóbb, illetve az Index kamerájának is nyilatkozott.

Az életéről tavaly készült portréfilm, aminek ott voltunk a londoni bemutatóján, ahol a világhírű kutatóval is tudtunk beszélgetni az élet fontos dolgairól, vagyis csimpánzokról, emberekről, az Édenkertről és arról, hogyan vigyázhatunk jobban a természetre.

(Borítókép: Jane Goodall, Ph.D., DBE, a Jane Goodall Intézet alapítója és az ENSZ békenagykövete. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok