Index Vakbarát Hírportál

A magyar kormány a tudomány ellensége, a brit tárt karokkal várja a tudósokat

2019. augusztus 9., péntek 11:11

A 444 szúrta ki, hogy a világ legismertebb tudományos magazinja, a Nature szerkesztőségi állásfoglalásában a tudomány ellenségeit sorolja fel, és a brazil elnök, Jair Bolsonaro, valamint Donald Trump és Törökország mellett ott szerepel a magyar kormány is. Az újság arról ír, hogy 

az emberi faj túlélése múlhat azon, hogy sikerül-e tudósoknak felülemelkednie a politikán.

A listán szerepel az új angol kormányból Michael Gove is, aki az uniós kilépés kockázatairól beszélő tudósok figyelmeztetéseit azzal hárította, hogy "az embereknek már elegük van a szakértőkből". 

Boris Johnson azonban tárt karokkal várja a kutatókat

Az új brit kormányfő gyorsított vízum tervével csábítaná az országba a "legkiválóbb és legragyogóbb" elméket az európai uniós tagság megszűnése után. Johnson célja, hogy vezető kutatókat és szakembereket vonzzon Nagy-Britanniába a tudomány és technológia területéről.

Johnson eltörölné a különleges tehetségeknek fenntartott Tier 1 vízum számbeli korlátozását, ami eddig évente 2000 szakembernek biztosított egyszerűbb munkavállalást. Az ígéretek szerint bővítené a kutatóintézetek és egyetemek számát, és a kiválóságok családjai is egyszerűbben kapnának vízumot. A miniszterelnök azt szeretné, hogy az Egyesült Királyság tudományos nagyhatalom lenne, és biztosította a kutatókat, hogy a Brexit után is támogatni fogják a tudományt és a kutatást. 

Azt szeretném, hogy Anglia, olyan legyen, mint egy szupererős mágnes, ami vasként vonzza a kutatókat a világ minden pontjáról

– csillogtatta meg fizikatudását Johnson, miközben a kutatók azon aggódnak, hogy mindez szépen hangzik, de ha a Brexit miatt nem vehetnek részt EU-s kutatási projektekben, akkor nemhogy mágnesek nem lesznek, de az egész tudományos élet ellehetetlenül. 

Rovatok